2024. március 29. - Auguszta

Fogyasztóvédelmi bizottság

Ötpárti egyetértéssel fogadhatja el az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentést és a testület határozati javaslatban rögzített ajánlásait - derült ki az előterjesztések keddi parlamenti vitájában.
2008. február 19. kedd 18:18 - Hírextra
Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, a kormány is támogatja az ötpárti egyetértéssel megfogalmazott javaslatokat.

A 2007. márciusában megalakult eseti bizottság a határozati javaslatban halaszthatatlannak tartja a fogyasztóvédelemről 1997-es törvény és az ehhez a területhez kapcsolódó más jogszabályok korszerűsítését. A testület szerint tovább kell fejleszteni a bírságolás és az elmarasztalások rendszerét, hogy növekedjen a büntetés visszatartó ereje. Az eseti bizottság javasolja, hogy a fogyasztóvédelmi jellegű bírságokból részesüljenek kellő arányban az e területen tevékenykedő civil szervezetek is, és azt is, hogy a rossz minőségű áru forgalomba hozataláért kiszabható büntetési tételek szigorodjanak.

A fogyasztóvédelmi eseti bizottság azt javasolja, hogy egyes tartós fogyasztási cikkeket a vásárlás után három nap helyett hat napig lehessen kicserélni, és szeretné, ha pontosabbak lennének a cserére, a jótállásra, a javításra vonatkozó határidők. A testület a telefonos ügyfélszolgálatok tekintetében olyan jogi szabályozást javasol, amely az ügyfél számára is elérhetővé teszi a vele folytatott és az ügyfélszolgálat által rögzített beszélgetést. Alexa György, a bizottság szocialista elnöke elmondta: olyan jogi szabályozást kell kialakítani, amely tisztázza és erősíti a békéltető testületek helyzetét, valamint biztosítja tevékenységük kiegyensúlyozott finanszírozását.

Hozzátette: a fogyasztóvédelmi ismereteket az iskolákban is oktatni kellene, a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása érdekében. Mint mondta, a fogyasztóvédelem az egyik legfontosabb esélyegyenlőségi kérdés, az elmúlt 16 év azonban a fogyasztók növekvő kiszolgáltatottsága jellemzi.

Bagi Béla a Fidesz nevében azt mondta, igent mondanak beszámolóra és a javaslatokra. A fideszes politikus hangsúlyozta: erősíteni kell a fogyasztók jogait a kereskedőkkel, szolgáltatókkal szemben.

A fideszes, SZDSZ-es és MDF-es felszólalók egyaránt hangsúlyozták, hogy növelni kell a civil szervezetek súlyát a fogyasztóvédelemben. Hankó Faragó Miklós a liberális párt nevében ugyanakkor azt is mondta, hogy a büntetési tételek szigorítása önmagában nem megoldás, a nyomozást is hatékonyabbá kell tenni. Almássy Kornél (MDF) a versenyt szorgalmazta a szolgáltatásokban, mert - mint mondta - ahol verseny van, ott a fogyasztói jogok is jobban érvényesülnek.

Az általános vitát az elnöklő Harrach Péter lezárta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását