2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újra titkos szavazás dönt a főbírói posztról?

Elutasította a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, hogy zárt ülésen, nyílt szavazással döntsenek a főbírójelölt személyéről az MSZP-frakció javaslatának megfelelően - mondta Szili Katalin házelnök a házbizottság rendkívüli ülése után hétfőn az MTI-nek.
2009. június 22. hétfő 12:36 - HírExtra
Szili Katalin hozzátette: az MSZP javaslata szerint a zárt ülésen gombnyomással szavaztak volna Baka András személyéről, majd a zárt ülés döntését hozták volna csak nyilvánosságra.

A zárt ülés elrendeléséhez a parlament kétharmados többségének támogatása kellene, a nyílt szavazáshoz a házszabálytól kellene eltérni, de a Fidesz és a KDNP egyiket sem támogatta, SZDSZ pedig nem nyilatkozott - hangsúlyozta a házelnök.

Igennel szavaz a Fidesz-KDNP frakciószövetség a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka András megválasztására hétfőn, de a nyílt szavazás nem lehetséges - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető, miután a képviselőcsoport ülésén meghallgatták a jelöltet.

Az MSZP-frakciónak "B" és "C" terve is van arra, hogy a parlamenti főbíróválasztásnál bebizonyítsa, tartotta a szavát, és igennel voksolt Baka Andrásra - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető hétfőn Budapesten újságíróknak, a képviselőcsoport ülése után.
Hétfőn immár harmadszor szavaz plenáris ülésén az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról.

Az Országgyűlés napirendje szerint az interpellációs időszak után - várhatóan fél négy körül - titkos szavazással voksolnak ismét a képviselők a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről.

Baka András a múlt hétfőn nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget a képviselőktől: 184-en voksoltak igennel, 108-an nemmel, és 54 érvénytelen szavazat volt, a kétharmadhoz viszont 257 képviselő támogatása kellett volna. (Tavaly májusban 170 igen és 191 nem mellett nem választották meg Baka Andrást.) Ezzel a szavazással együtt az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani.

A két nagy frakció, a Fidesz-KDNP és az MSZP is azt közölte a június 15-i szavazás előtt, hogy támogatni fogják a jelöltet, azonban mégsem így történt; a frakciók a szavazást követően pedig egymást vádolták azzal, hogy a másik nem tartotta be szavát.

Sólyom László másnap bejelentette, hogy ismét Baka Andrást jelöli a posztra. egválasztását továbbra is támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács.
Az MSZP nyílt szavazásról szóló kezdeményezését a házbizottság múlt heti ülésén a másik három frakció nem támogatta, így a szavazás ismét titkos lesz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását