2024. április 27. - Zita

Elhunyt a Kossuth-díjas művész

Életének 64. évében elhunyt Gulyás Gyula szobrászművész; a Kossuth-díjas alkotó temetése február 26-án 14 óra 15 perckor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben - tudatta a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége kedden az MTI-vel.
2008. február 19. kedd 13:07 - Hírextra
Gulyás Gyulát hosszan tartó betegség után február 14-én érte a halál.
"Jelentős és meghatározó egyénisége volt a magyar szobrászművészetnek. Művei a magyar és az egyetemes művészet örökérvényű alkotói közé emelték. Halála a magyar képzőművészet kimondhatatlan nagy vesztesége" - olvasható a szövetség méltatásában.

Gulyás Gyula 1944. június 3-án született Miskolcon. Autodidakta művészként indult, Vilt Tibor felfedezettje és tanítványa volt. Korai művei a minimal art, a koncept művészet és a konstruktivizmus jegyében születtek. 1968-ban készítette első jelentős nonfiguratív, az organikus és a minimalista formavilágot a kocka geometrikus alakjában egyesítő Tekervény című kisplasztikáját.

Az 1970-es évektől alkotótelepeken, Villányban, Dunaújvárosban és Nagyatádon dolgozott, ezeken a helyeken születtek monumentális munkái: Hegybevarrás (1971, Villány), a Brigád/Csoport (1979, Dunaújváros) és az időközben megsemmisült Vitorla című alkotás (1978, Nagyatád).
Mestere, Vilt Tibor hatására az 1970-es években kezdett portrészobrokat alkotni. Munkái virtuóz mintázásúak, a pop-art jegyeit magukon hordozó, emlékmű jellegű, festett gipszből készült portrék (Scheiber Hugó, 1983; Marilyn Monroe, 1984; Andy Warhol, 1984).

Római utazásai az 1990-es évek derekától új színekkel gazdagították művészetét: az itáliai táj, a mediterráneum jellegzetes elemeiből építkező grafikákat készített, emellett folytatta portré- és a római élményeken alapuló reliefsorozatait.

Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatták be munkáit Magyarországon és külföldön. Köztéri művei megtalálhatók Dunaújvárosban, Kazincbarcikán, Ozorán és Székesfehérvárott.
Gulyás Gulya 1985-ben elnyerte a IX. Országos Kisplasztikai Biennálé díját, munkáságát 1990-ben érdemes művész címmel, 2007-ben az új utak kereséséért és a portrészobrászat megújításáért Kossuth-díjjal ismerték el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását