2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A háziorvos mint hiánycikk

Már nemcsak az ország keleti felében hiányoznak a háziorvosok: Győr-Moson-Sopron megyében például az önkormányzatok nem tudják betölteni a megüresedés előtt álló praxisokat, ezért a nyugdíjas háziorvosokat kérik meg, hogy dolgozzanak tovább, a fiatal szak
2008. február 19. kedd 10:31 - Hírextra

Kisfaludy Zsolt, megyei háziorvosi szakfelügyelő főorvos a lapnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy vannak praxisok, amelyek évek óta betöltetlenek. Az ezekhez tartozó betegek számára mindössze heti kétszeri rendelést biztosítanak, s többnyire azért is utazgatniuk kell valamelyik szomszéd településre.

Az okokat firtatva a főorvos a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedést, a praxis "nagyságát", a finanszírozás hiányosságait, a hiányos infrastruktúrát, az elöregedett lakosságot és az etnikai összetételt említette.

A praxisok mellé az önkormányzatok - néhol rezsimentes - lakást is kínálnak, de ez sem bizonyul elegendő csáberőnek. Bár kivételek vannak: Bodrogkisfaludon, Abaújvár-Kékeden és Tiszapalkonyán egy-egy, valamint Ózdon két régóta üres praxist is sikerült mostanában betölteni. De akadnak önkormányzatok, amelyek már elunhatták az orvos-keresést, s meg sem hirdetik az állásokat.

A 2007-es adatok szerint a megye háziorvosainak átlagos életkora 50 fölötti, vagyis 5-10 éven belül robbanhat a bomba, tömegesen üresednek majd meg a praxisok. Külföldről viszont - Ukrajnából, Romániából - telepedtek már le náluk orvosok, sőt, 1-2 arab háziorvos is praktizál Borsod-Abaúj-Zemplénben.

A főorvos véleménye szerint a megoldás a kistérségi egészségügyi központok megvalósítása - olvasható a lapban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását