2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra van medúzánk

Újabb látványossággal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert tengeri akváriuma: az egyik medencében kékes fényben tündöklő medúzák láthatók.
2008. február 18. hétfő 14:14 - Hírextra

A füles medúzák a bécsi állatkertből érkeztek a budapesti városligeti intézménybe. A közönség a tengeri akvárium - jelenleg még kísérleti fázisban működő - medencéjében 14 medúzát láthat, akad köztük nagyobb, 4-5 hónapos példány, amelynek az átmérője 20-30 centiméter és kisebb is, amelynek csupán 10-20 centiméter átmérőjű az ernyője - mondta a távirati irodának Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Budapesten eddig még soha nem volt komoly medúzabemutató, csak alkalmanként lehetett látni egy-két egyedet, utoljára fél évszázada. Ennek oka, hogy a medúzák akváriumi tartása igen körülményes.

A medúzák testének 95 százalékát víz alkotja, ezért nagyon sérülékenyek. Akár egy felszálló légbuborék is átszakíthatja leheletfinom szöveteiket, az pedig egyenesen végzetes lenne a számukra, ha a medence sarkában rekednének. Ezeket az állatokat tehát csak olyan medencében lehet tartani, ahol a számukra hozzáférhető víztérben semmiféle veszélyes tereptárgy nincs, és pangó vizet előidéző sarkok sincsenek. Speciális medencéjükben mesterséges vízáramlás segítségével sodródnak, bár a passzív körbeáramlás mellett ernyőjükkel önerőből is képesek mozogni.
A természetben a füles medúzák trópusi és mérsékelt égövi, partközeli vizekben fordulnak elő.

Táplálékuk a vízben sodródó apró szervezetekből, planktonokból áll, amelyek élőhelyükön nagy mennyiségben fordulnak elő. Hasonló tápanyagsűrűséget azonban akváriumi körülmények között nem lehet megvalósítani, ezért egyenként etetik őket a gondozók. Állatkerti táplálékuk leginkább a levéllábú rákok közé tartozó sórákból és hasadtlábú rákokból áll - olvasható az állatkert közleményében.

A füles medúzák viszonylag rövid életűek, élettartamuk ritkán haladja meg a hat hónapot, ezért szükséges egy olyan medúza-háttértenyészet beállítása, amely biztosítja a bemutatómedence állományának folyamatos utánpótlását. A közönség számára nem látható háttértenyészetben korcsoportonként külön medencékben fejlődnek a lárvák, a hidraállapotú egyedek, és az ernyőt fejlesztő fiatalok is. Utóbbiaknak "fitneszedzés" is jár: az akváriumi medúzatenyészeteknél ugyanis az a szokás, hogy a medencében mesterségesen előidézett vízáramlást időről időre leállítják, hogy az állatok nagyobb erőt legyenek kénytelenek kifejteni az úszáskor. Ez a fajta "torna" megerősíti az izomzatukat, és törékeny testük így valamivel ellenállóbb lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását