2024. április 25. - Márk

Német harckocsit találtak Mattyon

Második világháborús német Panzer harckocsitornyot találtak a baranyai Matty térségében; a Magyarországon ritkaságnak számító leletet a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai ásták ki és szállították el a helyszínről csütörtökön.
2008. március 27. csütörtök 16:17 - Hírextra
A mintegy két tonna súlyú torony egy, az 1950-es években épült géppuskás erőd kupolájaként funkcionált, közvetlenül a márciusi feltárás előtt pedig egy rókacsalád otthonaként. Restaurálását követően a múzeum udvarán kap helyet, ahol a nagyközönség is megtekintheti majd - mondta el a Hadtörténeti Intézet főigazgatója a helyszínen újságíróknak.

Holló József altábornagy utalt rá: a Panzer harckocsit a második világháború korán fejlesztették ki és mozgékonyságának, teherbíró képességének, valamint nagy hatótávolságának köszönhetően a németek egyik leghatékonyabb fegyvere volt. A magyar hadsereg is használta.

A főigazgató rámutatott: épen maradt Panzer harckocsit Magyarországon nem, legközelebb Besztercebányán találtak. Itthon e típusból összesen három toronyról tudnak, így a most előkerült lelet igazi kuriózum.

Holló József elmondta, a kiemelésre az adott lehetőséget, hogy tavaly kutathatóvá váltak a déli határszakasz 1951-1955 között épült, 630 kilométer hosszú erődrendszerének maradványai.
A lőállásokat, erődöket, tankcsapdákat, harcálláspontokat a Tito vezette Jugoszlávia felöli esetleges támadás kivédése érdekében építették. A munkálatokra akkor mintegy hétmilliárd forintot költöttek és a kivitelezéshez olyan harci eszközöket is felhasználtak, mint a második világháborúból megmaradt harckocsik tornyai - tette hozzá.

Az altábornagy kitért rá: terveik szerint a védelmi rendszert a jövőben turistaútvonalak kialakításával látogathatóvá tennék az érdeklődők számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását