2024. április 28. - Valéria

Ombudsman: Véleményezhessék a gáz árát!

Szabó Máté ismét jogszabály-módosítást javasol annak érdekében, hogy a fogyasztói érdekképviseletet ellátó társadalmi szervezetek előzetesen kifejthessék véleményüket a villamos energia és a földgáz ármegállapítása során - tájékoztatta a állampolgári jogo
2008. február 18. hétfő 14:57 - Hírextra

A hivatal közleménye emlékeztet: tavaly az igazságügyi és rendészeti minisztert hasonló tartalmú jogszabály-módosításra kérte fel az ombudsman, de ezt az akkori tárcavezető nem fogadta el.
Szabó Máté újabb érvekkel alátámasztva fenntartotta álláspontját. Erre válaszul az igazságügyi tárcavezető kifejtette: "bár az eredeti jelentésben megfogalmazott tételek egy részét továbbra sem tudja elfogadni, indokoltnak tartja a jogszabályalkotás minél szélesebb körű nyilvánosságát és társadalmi megalapozottságát". A miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta, hogy törvényben szabályozzák az Energetikai Érdekegyeztető Tanács véleményezési jogát, illetve gyakorlásának kereteit, ami a gazdasági és közlekedési miniszter hatáskörébe tartozik.

Az ombudsman szerint a társadalmi részérdekek megjelenítése a villamos áram és a gáz hatósági árának meghatározása során, valamint általánosan az érintett ágazatokra vonatkozó jogalkotási eljárásban is megköveteli a jogszabályban kifejezetten és konkrétan megnevezett, véleményezési jogkörrel rendelkező szervezet létezését. Ehhez jogszabály-módosítás szükséges - tartalmazza a közlemény. Mint írják, figyelemmel kell lenni arra az alkotmánybírósági határozatra is, amely egyebek között azt mondja ki, hogy a jogszabályban megnevezett, egyetértési, illetve véleményezési jogkörrel rendelkező szervezetek közhatalminak, így a jogalkotó számára megkerülhetetlennek minősülnek.
Szabó Máté szerint az állam hatalmának korlátja a civil társadalom, illetve annak az önkormányzatiság és önigazgatás elvei szerint működő civil szervezetei. A demokratikus jogállam fejlődésének szempontjából pedig lényeges, hogy a civil szervezetek valóban gyakorolhassák a jogszabályokban biztosított érdekvédelmi és érdekérvényesítési tevékenységüket.

"A megfelelő szabályozás hiánya a jogállam fogalmából levezetett jogbiztonság elvével összefüggő visszássághoz vezet" – tartalmazza a közlemény.

Az országgyűlési biztos ezért felkérte a gazdasági és közlekedési minisztert: fontolja meg annak törvényi szabályozását, hogy a hatósági árak jogszabályi eszközökkel történő megállapítása során miként érvényesíthető az Energetikai Érdekegyeztető Tanács véleményezési joga.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását