2024. május 5. - Györgyi

Fuldokló baba dohányosoknak

A dohányzás elleni kampány magával ragadja immár a tervezőket is. A német Daniel Goddemeyer megalkotta a Smoke Dollnak nevezett babát, amelynek lélegzése függ a környezetében elszívott cigaretta okozta füst mennyiségétől.
2008. február 18. hétfő 09:05 - Hírextra
A baba, amely tiszta levegőben nyugodtan, ritmusosan lélegzik, a dohányfüstben egyre gyorsabban és szabálytalanabbul kezdi kapkodni a levegőt. El is állhat a lélegzete és csak akkor tér magához, ha egy nemdohányzó szájból szájba lélegeztetést végez vele. Szenzorai ugyanis felismerik a leheletéből, hogy dohányos-e vagy nem a mentést végző személy. A baba a londoni Royal College of Art Design show-jában mutatkozott be sikerrel.

Goddemeyernek nem ez az egyetlen találmánya. Fear Buddy-ja olyan tamagocsiféle, amely a különböző fóbiákat gyógyítja. Ha például valakinek birtokában van egy repüléssel kapcsolatos félelmet enyhítő Buddy, akkor az jelzi, ha a közelében hasonló fóbiában szenvedő ember tartózkodik, anélkül, hogy felfedné az illetőt, mivel a cél nem ismeretséget kötni a hasonlóval, hanem érezni, hogy nem vagyunk egyedül a bajunkkal.

A New York-i Fional Carswill a humor és az irónia eszközével küzd a dohányzás következményei ellen. Ő egy rövid kabátot kreált, a Smoking Jacketet, amelyen tüdőt ábrázol és amely érzékelők segítségével elsötétül, ha viselője füstöl. Vészjelzőnek szánta, amely grafikusan mutatja, mi történik ilyenkor az illető tüdejével. Bikinit is tervezett, amelyen anyajegyek jelennek meg, ha tulajdonosa túlzásba viszi a napozást. Véleménye szerint ezek világos, direkt üzenetek, amelyek talán jobban hatnak, mint azok a szöveges információk, amelyekkel olyan sűrűn bombáznak bennünket, hogy már oda sem figyelünk - írta az El País című spanyol napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását