2024. április 26. - Ervin

Azonosították a király szeretőjének maradványát

Azonosították II. Edvárd angol király homoszexuális szeretőjének, ifjabb Sir Hugh Despensernek a holttestét, a megcsonkított holttestre egy apátságban bukkantak rá.
2008. február 18. hétfő 21:00 - Hírextra

A Plantagenet dinasztia sarjának, II. Edvárdnak a bukása után Despensert 1326-ban hazaárulás vádjával kegyetlen módon kivégezték: nyilvánosan felakasztották, megfojtották, felnégyelték és kibelezték.

A maradványok, amelyeket az 1970-es években találtak meg Despenser sógorának a staffordshire-i Hulton Abbeyben lévő birtokán, hasonló megpróbáltatások nyomait viselik - közölte Mary Lewis antropológus.

Lewis, a Readingi Egyetem munkatársa erre a kivégzés módjáról készült rajz, a csontok karbonos kormeghatározása és bizonyos testrészek hiánya miatt következtetett.

A Tewkesbury Abbey-i családi birtokon a koponya, a gerincoszlop egy része és egy láb van eltemetve.
"A (staffordshire-i) csontok vizsgálata azt mutatja, hogy torkon szúrták, és feltehetően gyomron is szúrták, de a kibelezésre nincs bizonyíték" - mondta Lewis.

"Először azt gondolták, hogy a koporsót megbolygatták, de a maradványokon világosan látni lehetett, hogy a holttestet feldarabolták".

Despensert herefordi tárgyalásán lopásban is bűnösnek találták. A holttest kezeit levágták, ami szintén az ilyen sorsokra utal.

A radio-karbonos vizsgálat szerint a férfi valamikor 1050 és 1385 között élt, további vizsgálatok szerint 34 évnél idősebb volt. Sir Hugh kivégzésekor 40 éves volt.

Abban az időben mintegy féltucatnyi embert akasztottak fel, fojtottak meg és négyeltek fel, mindegyiket árulásért.

Despenser kegyetlensége és kapzsisága közismert volt. Szemrebbenés nélkül gyilkoltatta meg vetélytársait, hogy rátegye kezét a földjeikre, hatalmas vagyont harácsolva össze. Óriási befolyása volt az udvarnál, sok bosszúságot okozott a báróknak és elidegenítette a királytól hitvesét, franciaországi Izabellát is.

Leginkább amiatt gyűlölték, mert II. Edvárd szeretőjének tartották. Franciaországi utazása alatt Roger Mortimerrel szövetségre lépve Izabella királyné csapatai 1326-ban megszállták Angliát, foglyul ejtették a menekülő királyt és Despensert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását