2024. május 2. - Zsigmond

Rekord a Berlinálén

Minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés az idei berlini nemzetközi filmfesztiválon. Vasárnapi adatok szerint a filmvilág egyik legtekintélyesebb seregszemléjének tizenegy napján 230 ezer jegy kelt el, ami rekordnak számít a Berlinalék csaknem hatévti
2008. február 17. vasárnap 16:46 - Hírextra
További rekord, hogy a fesztiválon eddig még soha nem vetítettek annyi filmet, mint most - csaknem négyszázat -, s még soha nem érkezett annyi világsztár a német fővárosba, mint az idén. A szakmai közönség több mint 20 ezer fős volt, köztük az akkreditált újságírók száma 4200. Dieter Kosslick, a fesztivál igazgatója joggal mondta, hogy a mostani az eddigi legnagyobb Berlinale volt, tele energiával. Valamint tele zenével - nem véletlenül a Rolling Stones együttesről szóló Shine a Light című film volt a nyitóprodukció -, továbbá elsöprő érzelmekkel.

Vasárnapi értékelések szerint az idei Berlinale a zene mellett a politikailag motivált filmek diadala volt. Szakértők ezzel magyarázták, hogy minden előzetes várakozásra rácáfolva egy mélyen politikai tartalmú brazil film kapta az idei fődíjat. A görög származású francia rendező, Costa-Gavras által vezetett nemzetközi zsűri a legjobb filmnek járó Arany Medvét ugyanis a brazil Tropa de elite (Elitegység) című filmnek ítélte. José Padilha filmje a kábítószer elleni, ma is zajló könyörtelen harcot, ezen belül a katonai rendőrség egyik elitegységének tevékenységét mutatja be. A Berlinalék történetében másodszor kapott fődíjat egy latin-amerikai film.

Az idézett szakértők szerint a "politikumról" tanúskodott a nemzetközi zsűri döntése idén a különdíjjal kapcsolatban is. Az Ezüst Medvét az Oscar-díjas amerikai rendezőnek, Errol Morrisnak ítélték az Előírt eljárás (Standard Operating Procedure) című filmjéért. Morris az egykori hírhedt bagdadi börtönben, az Abu Graibban az amerikai börtönőrök által elkövetett túlkapásokat ecsetelte megdöbbentő drámaisággal. Az amerikai rendező amúgy "Berlinale-történelmet" írt, a fesztivál csaknem hatévtizedes történetében először fordult elő, hogy egy dokumentumfilm bekerült a hivatalos versenyprogramba. S Costa-Gavrast ismerve, mindez "belefért" - vélekedtek a szakértők.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét a zsűri az amerikai Paul Thomas Andersonnak ítélte az általa rendezett Vérző olaj (There will be Blood) című filmért. Ezüst Medvét kapott a legjobb női alakításért a brit Sally Hawkins, aki valósággal elvarázsolta a berlini nézőket a Mike Leigh által rendezett Happy-Go-Lucky (Könnyelmű) című könnyed komédiában játszott kedves, átütő és felettébb jókedvű alakításával. A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medvét az iráni Reza Nadzsi kapta. A közép-keleti ország egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi hírű színésze egy munkanélküli családapát alakít Madzsid Madzsidi, az ugyancsak elismert iráni rendező The Song of Sparrow című filmdrámájában.

Minden meglepetés ellenére az idei Berlinale csak öregbítette a berlini filmfesztivál évről-évre növekvő hírnevét. Nem véletlenül vélekedtek úgy a filmszakma tekintélyei: Cannes után Berlin ezen a téren a második helyre jött fel. S még vannak tartalékai. A házigazda rendezők számára az egyetlen üröm csupán az, hogy a német filmszakma ezúttal nem volt a befutók között. Még Doris Dörrie "titkos esélyesnek" tartott Cseresznyevirágok-Hanami filmje sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását