2024. május 4. - Mónika, Flórián

Gyurcsány hétfőn beszél

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés jövő heti kétnapos ülése hétfőn. A kormányfő várhatóan az MSZP-frakció előtt már ismertetett új baloldali politika tartalmáról beszél a plenáris ülésen.
2008. február 17. vasárnap 08:22 - Hírextra
Ennek a fő pillérei az esélyteremtés, a munkahelyteremtés és az oktatásfejlesztés.
A miniszterelnök felszólalását követően a beszéd hosszától függően öt vagy nyolc percben reagálhatnak a frakciók az elhangzottakra.

Napirenden szerepel Kincses Gyulának, az Egészségügyi Minisztérium államtitkárának egy interpellációra adott, decemberben leszavazott válasza.

Áder János (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) interpellációjukban azt vetették fel, hogy 2007. június 30-ig a gépkocsin szállított súlyosan mozgássérült gyerek és kísérője is megkapta a kilométerenkénti 10,5 forint támogatást, július elsejétől azonban ezt az összeget a kormány a felére, bizonyos esetekben pedig a kétharmadára csökkentette.

Kincses Gyula egészségügyi államtitkár válaszában a plenáris ülésen azt mondta, ha az útiköltség térítésben a szabályozás túlzottan liberális, akkor indokolatlan kifizetések történnek, ha pedig túlzottan szigorú, akkor nem tudja kezelni az életszerű helyzeteket.

Az Egészségügyi Bizottság, miután meghallgatta az államtitkárt, azt javasolja az Országgyűlésnek, fogadja el Kincses Gyula kiegészített válaszát.

A Ház várhatóan dönt az egy- és kétforintos címletű érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól, valamint az érmék bevonása következtében szükséges kerekítés szabályairól szóló szabályokról a társadalombiztosítási és szociális ellátások megállapítása során. Ehhez kapcsolódik a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítása is.
Az érméket március elsejétől vonják ki a forgalomból. A kereskedelemben a számlák végösszegét a matematika szabályai szerint kell felfelé, vagy lefelé fogják kerekíteni 5-re, illetve 0-ra, míg a szociális ellátásoknál minden esetben felfelé kerekítenek majd.

A nyugdíjtörvényben eltörlik a típusfüggőséget a menetrendszerinti autóbusz közlekedésben dolgozó járművezetők esetén.

Az Országgyűlés hétfőn megtárgyalja a dárfúri helyzet rendezésével összefüggésben a csádi és közép-afrikai köztársaságbeli EU katonai műveletekben történő magyar közreműködésről szóló beszámolót. Magyarország egy adott katonai művelet vezetésére és irányítására kijelölt EU Műveleti Parancsnokság állományába korábban két tiszt kiküldését vállalta, határozatlan időtartamra. Magyarországot a műveletekkel összefüggésben 188 millió forintos befizetési kötelezettség is terheli.

Zárószavazás lesz a büntető törvénykönyv szocialista képviselők által kezdeményezett módosításáról, amely büntethetővé tenné a gyalázkodást, azaz a gyűlöletbeszédet. Az előterjesztés - még tavaly novemberi - általános vitájában a kormány, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF sem támogatta a Btk. MSZP kezdeményezte módosítását. Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára akkor közölte: az Alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek találta a Btk. hasonló jellegű módosítását.

Kedden kezdődik a 2007-2020. közötti időszakra vonatkozó energiapolitikai koncepcióról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitája.

A javaslat szól a földgáz- és villamosenergia-ellátás biztonságának megőrzéséről, új, nagy kapacitású földgázszállító vezetékek megvalósításáról, a nukleáris hulladékok végleges elhelyezéséről, valamint a távhő versenyképességének biztosításáról. Az előterjesztést az illetékes bizottságok többsége - köztük a költségvetési és a gazdasági bizottság - általános vitára ajánlotta, ez ellen szavazott ugyanakkor a környezetvédelmi és a mezőgazdasági testület.

AZ Országgyűlés kedden foglalkozik a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló beszámolóval is, emellett a képviselők megtárgyalják a kis- és középvállalkozások 2003 és 2006 közötti helyzetéről, gazdálkodási feltételrendszeréről, valamint a számukra nyújtott támogatásokról szóló jelentést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását