2024. április 29. - Péter

Föld alatti élet a Marson?

Nem alakulhatott ki élet a Marson egy amerikai tudós megállapítása szerint, mégpedig azért, mert túlságosan nagy volt ehhez az ásványi anyagok koncentrációja a vörös bolygó vízkészletében. Andrew Knoll biológus a hét végén fejtette ki álláspontját egy bos
2008. február 17. vasárnap 08:31 - Hírextra
Megállapításait a Spirit és az Opportunity Mars-kutató ikerrobotok megfigyeléseire alapozza.
A marsi víz - vélte a tudós - valószínűleg túlságosan sós volt ahhoz, hogy kifejlődjön benne egy mikroorganizmus. A Mars "hosszú ideje nagyon száraz bolygó, ezért történetének kezdeteit kell kutatni, ha a bakteriális élet nyomait keressük" - fejtette ki a kutató. Nem tudjuk, létezett-e valaha élet a Marson - mondta.

Steven Squyres, a New York állambeli Cornell egyetem munkatársa, a Spirit és az Opportunity küldetését figyelemmel kísérő tudóscsoport egyik vezető tagja szerint ha vannak egyáltalán a Marson "az élet kialakulására alkalmas helyek, azok csak a föld alatt lehetnek". Úgy lehet felfedezni ezeknek a mikroorganizmusoknak a nyomait, hogy általuk kibocsátott gázokat keresünk a légkörben - fejtette ki.
Az amerikai űrhivatal, a Nasa múlt év végén jelentette be, hogy a Spirit kvarc jelenlétét mutatta ki a Marson. Ez az anyag abban a tiszta formájában, ahogy a vörös bolygón felfedezték, a Földön csak két környezetben, melegvízforrások vagy a vulkanikus zónában repedéseket előidéző gázkipárolgások közelében található meg; s a Földön mindkét környezetben megtalálhatók a bakteriális élet nyomai.
Az eredetileg tervezett 90 napos élettartamát jócskán meghaladva, a vörös bolygón immár több mint négy éve kutakodó két Mars-robot tudományos adatainak elemzése korábban alátámasztotta azt az elméletet, hogy a bolygónak a régmúltban volt egy mostaninál jóval nedvesebb és melegebb korszaka, amikor valószínűleg kezdetleges életformák is megjelentek az égitesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását