2024. május 2. - Zsigmond

Göncz az Ahtisaari-tervben foglaltak betartását várja el Koszovótól

Magyarország fontosnak tartja, hogy a függetlenségét kikiáltó Koszovó tartsa be az Ahtisaari-tervben foglaltakat, egyebek mellett biztosítsa a kisebbségi jogokat - hangsúlyozta Göncz Kinga külügyminiszter az MTI-nek vasárnap eljuttatott közleményében.
2008. február 17. vasárnap 17:07 - Hírextra
"Magyar részről rendkívül fontosnak tartjuk, hogy Koszovóban maradéktalanul érvényesüljenek az ENSZ főtitkár megbízása alapján készült Ahtisaari-terv elvei és értékei, így a demokrácia, a jogállam, illetve a működő piacgazdasági viszonyok kiépítése és működése, különösen pedig a kisebbségi közösségeket megillető jogok biztosítása" - hangsúlyozta a magyar külügyminiszter.

Göncz Kinga kiemelte: Magyarország továbbra is olyan közös uniós álláspontot szorgalmaz, amely egyaránt szem előtt tartja a koszovói kérdés megnyugtató rendezését, a térség stabilitásának erősítését, valamint a Szerbiával kialakult jószomszédi együttműködésünket és a vajdasági magyar közösség érdekeit.

Koszovó függetlenné válásáról hétfőn tárgyalnak az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. A fő napirendi pont az lesz, hogy a testület reagáljon a koszovói függetlenségi nyilatkozatra és kialakítsa az uniós álláspontot - tette hozzá a miniszter.

Koszovó jogállásának rendezése a közös európai külpolitika megszületése óta az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma - húzta alá a miniszter.

A dokumentum szerint a "megtenni kívánt magyar lépésekről" a külügyminiszteri tanácsülés után tájékoztatják a sajtót.

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök vasárnap a pristinai parlament rendkívüli ülésén bejelentette: "Koszovó a mai naptól büszke, független és szabad". A kormányfő beszédében a kulturális sokszínűség megőrzését ígérte, és üdvözölte az EU-missziót, amely segíti Koszovó demokratikus fejlődését és tervei megvalósítását.

Boris Tadic szerb elnök erre reagálva kijelentette: Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó önállóságát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását