2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: A felkészülés megkezdődött

A Szabad Demokraták Szövetségének Liberális Külügyi Tanácsa a mai napon áttekintette a 2011-es magyar EU soros elnökségre való felkészülés helyzetét. A Tanács meghallgatta Iván Gábort, a Külügyminisztérium szakállamtitkárát, és a megbeszélés alapján megel
2008. február 16. szombat 07:35 - Hírextra

Az EU soros elnöki megbízatása magában foglalja mind az óriási sikert, Magyarország tekintélyének – így érdekérvényesítő képességének – az erősítését, ám magában foglalja a bukás, így Magyarország megítélése romlásának a lehetőségét is.

Az SZDSZ Liberális Külügyi Tanácsa álláspontja szerint az elnökség sikeréhez 2011-ben a kormány munkáját speciálisan erre a célra kiképzett, legalább angol, és lehetőleg még francia vagy német nyelven is kiválóan beszélő, az európai aktákat behatóan ismerő, a konszenzus megteremtésének technikáit ismerő szakemberek százaira lesz szükség.

Mind Eörsi Mátyás, az Európai ügyek bizottságának elnöke és Szent-Iványi István Európai parlamenti képviselő a megbeszélés során kiemelte, hogy a soros elnökség sikere érdekében nem szabad megengedni, hogy az elnökségi team és a munkatársak kiválasztása a pártok politikai vadászterületévé váljék. A politikai pártok jogos igénye, hogy megismerjék a pályáztatás rendszerét, a kiválasztás mechanizmusát, ám a Liberális Külügyi Tanács meggyőződése, hogy a konkrét személyek kiválasztása során semmilyen pártkötődés és politikai rokonszenv nem játszhat semmilyen szerepet.

Az egyeztetésen szóba került a soros elnökség lebonyolításához szükséges brüsszeli irodaszükség kérdése is. Mint emlékezetes, egyes tervek a kormánynak Brüsszelben ingatlan megvásárlását javasolták a 6 hónapos elnökséghez szükséges irodák biztosítása céljából. A liberálisok örömüket fejezték ki az ügyben, hogy a brüsszeli irodavásárlás nem került a Kormány napirendjére.

Figyelemmel az óriási brüsszeli iroda-túlkínálatra, az irodavásárlást vagy irodaépítést a Liberális Külügyi Tanács rendkívül kockázatosnak ítélte meg. Az EU eddigi soros elnökei az elnökséghez szükséges megnövekedett irodaigényeket hat hónapos bérlettel oldotta meg, és a Liberális Külügyi Tanács az adófizetők forintjaival való takarékosság mellett állást foglalva azt javasolja a Kormánynak, hogy Magyarország is ésszerű irodabérléssel oldja meg az elnökségi feladatokat.

Kiadó:SZDSZ

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását