2024. április 29. - Péter

Ledér vikingek

A nagy viking település, Birka hölgyei a IX-X. században sokkal ledérebben és színesebben öltözködtek, mint ez a korábban feltételezték. Annika Larsson svéd régész szerint, amikor egy évszázaddal később a Ma:laren-tó környékén megjelentek a keresztény hit
2008. február 16. szombat 07:02 - Hírextra

Az általánosan elfogadott nézetek szerint a viking hölgyek hosszú ruhákat viseltek. A négyszögletes gyapjú anyagdarabokat csatokkal és övvel fogtak össze. A jellegzetes díszt, a kör alakú kapcsokat, amilyenre számos viking sírban bukkantak, a közhiedelem szerint a hölgyek kulcscsontjuk magasságában viselték.

Az 1800-as évektől végzett feltárások leletei ugyan arra engedtek következtetni, hogy ez a feltételezés nem helyénvaló, hiszen a kapcsok mindkét oldalon nem a kulcscsont, hanem pontosan a mellbimbó magasságában helyezkedtek el. A prűd régészek azonban inkább a hiedelmeknek, mintsem saját szeműknek hittek, s azzal magyarázták az elmélet és a gyakorlat közötti eltérést, hogy a test bomlásával a kapcsok lecsúsztak.

Annika Larsson elméletét legújabb régészeti leletekre alapozza, amelyek két ősi orosz városban, Pszkovban és Novgorodban kerültek napvilágra. A két település az ősi kereskedelmi útvonalak mellett helyezkedik el, amelyek mentén a vikingek, vagy más néven varégek eljutottak keletre.
Az oroszországi leletek sokkal többet elárulnak viking női viseletről, mint azok az aprócska szövetdarabok, amelyek a mai Stockholmtól 30 kilométernyire nyugatra fekvő egykori Birka ásatásain előkerültek.

"Az a része a ruházatnak, amelyről korábban úgy hittünk, hogy az elejét képezi a viseletnek, e célra túlontúl széles, inkább uszály lehetett" - vélekedik az orosz leletek alapján Annika Larsson.
A svéd régész elmélete szerint a divatos viking hölgyek viselete elől nyitott volt. Hátul az öltözéket hosszú uszály ékesítette, amelyet egy olyasfajta aranyozott bronzdísszel erősítettek a ruhához, amilyenre Uppsala-megyében bukkantak. Annika Larsson érzései szerint a pogány divat bizonyos aspektusai igencsak zavarbaejtőek lehettek a keresztény misszionáriusok számára.

"El lehet képzelni, hogy az egyház képviselőiből milyen rosszallást válthatott ki egy olyan ruházat, amely kihangsúlyozza a kebleket, s láthatóvá teszi az alatta lévő lenvászon alsóinget. Nem kizárt, hogy ezt az öltözéket pogány rítusokkal hozhatták összefüggésbe, s ezért betiltották" - tételezi fel Annika Larsson.

A viking divatot a legújabb felfogásban az Uppsalai Egyetem Gustavium Múzeumának időszaki tárlata mutatja be. A pénteken nyílt kiállítás szeptember 24-ig látogatható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását