2024. március 29. - Auguszta

Hétszáz táncos a színpadon

Néptáncantológia címmel szombaton tartják az amatőr néptáncmozgalom legrangosabb eseményét a Budapesti Operettszínházban, az idén mintegy húsz együttes csaknem hétszáz táncosa, zenésze lép színpadra - tájékoztatta a Martin György Néptáncszövetség pénteken
2008. február 16. szombat 07:09 - Hírextra

A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a több tízezer táncost, zenészt számláló amatőr néptáncmozgalom kiemelkedő alkotói és előadói évenként találkozzanak, s több ezer fős közönség előtt mutassák be előző évi munkájuk legjavát - közölte Diószegi László rendező.

Az eseményen fellép többek között a szabadkai Róna Táncegyüttes, az újvidéki Csűrdöngölő Táncegyüttes, a miskolci Szinva-völgyi Táncműhely és a debreceni Hajdú Táncegyüttes, a műsorban szerepel kalocsai tánc, pásztormulatság és rimóci lakodalmas is.

Diószegi László kiemelte, hogy a több mint harminc éves múltra visszatekintő Néptáncantológia az elmúlt években megújult, az Újévköszöntő című kétnapos rendezvénysorozat keretében kiteljesedett. Az Újévköszöntő magában foglalja a gyermekek és a felnőttek részvételével tartott Néptáncantológiát, a hagyományőrző együttesek bemutatóját és a néptáncosok bálját is, lehetőséget teremtve arra, hogy az együttesek külön-külön, önálló műsorok keretében mutatkozhassanak be.

Az elmúlt nyolc évben a Néptáncantológián való részvételre a Martin György Néptáncszövetség pályázatot írt ki felnőtt táncegyütteseknek azzal a céllal, hogy a résztvevők minél szélesebb körből kerülhessenek ki. A beérkezett csaknem 60-80 pályázatot minden évben rangos szakmai zsűri bírálta el.

A 2007. évi Néptáncantológiát a korábbi évekhez hasonlóan rendezik meg: a résztvevőket pályázati úton választották ki, s két előadást tartanak a Budapesti Operettszínházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását