2024. április 29. - Péter

Száz hetven éve szárazon vagyunk

Százhetven éve, 1838. március 13-án éjjel tört Pest-Budára minden idők legnagyobb és legpusztítóbb árvize. A szabályozatlan Duna évtizedek óta fenyegetett hatalmas árvízzel, de a gyarapodó Pest és Buda nem sokat tett a megelőzés érdekében.
2008. március 11. kedd 12:35 - Hírextra
1837 végén sok csapadék esett, majd hirtelen rég nem látott hideg köszöntött be, a folyón jégtorlaszok alakultak ki. A Duna január 6-án elöntötte Buda mélyebben fekvő utcáit, de néhány nap után visszahúzódott medrébe. A pesti tanács a fenyegető jelek láttán "védintézkedésre" szánta el magát: az előző, 1775-ös nagy árvíz szintjét elérő gátakat emeltetett homokból és trágyából.

Március elején Bécstől lefelé megindult az olvadás, de a víz-és jégtömeget a Szentendrei-szigetnél kialakult jégtorlasz napokig visszatartotta. Budán ekkor már egy ideje csónakon közlekedtek az elöntött part menti, alacsonyan fekvő részeken fekvő házak között, amit a pestiek nagy érdeklődéssel szemléltek.

Március 13-án délben a jég töredezni kezdett és lassan lefelé indult, de a Csepel-szigetnél keletkezett, s a mederhez fagyott jégtorlasz visszaduzzasztotta a vizet. A jeges ár este tízkor átcsapott a Vígadónál emelt töltésen, majd éjfél felé átszakította a váci, hajnalban pedig a soroksári gátat is. A három irányból érkező víztömeg átrohant a városon, kiöntve a lakókat, összedöntve a külvárosi vályogházakat. Wesselényi Miklós báró, "az árvízi hajós" vezetésével az áldozatokat napokon át csónakokról mentették, illetve látták el élelemmel, ezért az elemi csapás "csak" 153 áldozatot követelt. A katasztrófa idején még a később oly gyászos emlékezetű Újépület és a Ludovika is jó szolgálatot tett, ide helyezték el a kimentettek jelentős részét.

A Csepel-szigeti jégdugó által feltartott víz csak március 15-én éjjel mozdult meg, ám a jég Budafoknál ismét megakadt. Az újabb vízlökés 929 centiméterrel (az addig mértnél másfél méterrel magasabban) tetőzött, a pestiek ekkor élték át a legszörnyűbb órákat. A felgyülemlett hatalmas víztömeg végül a Duna bal partján távozott, 20 kilométeres körzetben letarolva mindent, ami az útjába került.

Az anyagi kárt 22 millió pengőforintra becsülték, a belvárosban 203, a Ferencvárosban 260, a Józsefvárosban 216 centiméter magasan álló víz Pest 4254 házából 2281-et döntött össze, Budán 601 épület vált romhalmazzá. A mentés és a károsultak ellátása szervezetlenül folyt, csak a nádor fellépése, illetve biztos kinevezése hozott változást. Az ár levonulása után Pest városa árvízvédelmi szabályrendeletet hozott, az Országgyűlés pedig 1840-ben törvényben szorgalmazta a gátépítést és a Duna szabályozását.

Budapesten az utolsó komolyabb árvíz 1876-ban pusztított, a rakpartok kiépülése után már nem volt példa arra, hogy a Duna veszélyeztesse a várost. Az 1838-as nagy árvízre közel negyven tábla emlékeztet, a ferencesek belvárosi templomán dombormű emlékezik meg Wesselényi Miklós, az árvízi hajós bátorságáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását