2024. május 25. - Orbán

Puskás Tivadar előtt tisztelegnek

A Magyar Nemzeti Bank Telefonhírmondó elnevezéssel 1000 forint névértékű emlékérmet bocsátott ki, tisztelegve a világhírű feltaláló, Puskás Tivadar előtt. Az érmét péntek délben mutatták be az Andrássy úti Postamúzeum patinás épületében a sajtó képviselői
2008. február 15. péntek 13:50 - Hírextra
Az érme a 2005-ben elindított Magyarok szerepe a világ műszaki-tudományos fejlődésében című emlékérme-sorozat részeként jelenik meg, a 100 éves az első postaautó, a Ford T-modell és a Libelle nevű érméket követően.

A tájékoztatón Egervári László, a Hírközlési Múzeumi Alapítvány ügyvezető igazgatója méltatta Puskás Tivadar munkásságát, és rámutatott a Telefonhírmondó akkori jelentőségére, valamint a találmány későbbi hatására a közszolgálati hírközlésben és szórakoztatásban.

Ezután került sor az emlékpénz bemutatására, majd Iglódi-Csató Judit, a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs igazgatója ünnepélyesen kibocsátotta az érmét, amelyből az első példányokat a Postamúzeumnak ajánlotta fel.

Az érme - amely egyébként törvényes fizetőeszköznek számít, bár az ilyen emlékérmék vásárlói inkább gyűjtők - különleges azért is, mert négyzet alakja van.

Bohus Áron, az érme tervezője elmondta, a tervezés előtt tanulmányozta az Edisonnal annak idején együtt dolgozó a világ egyik legtehetségesebb mérnökének és feltalálójának, Puskás Tivadarnak az életét és munkásságát.

A most kibocsátott emlékérme kupronikkel, azaz 75 százalék réz és 25 százalék nikkel összetételű összesen 25 ezer darab készült belőle, ebből 15 ezer úgynevezett tükörfényes kivitelben.
Az emlékpénz a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén, az MNB Látogatóközpontjában és a Postamúzeumban vásárolható meg.

Az érme kibocsátásához csatlakozik egy ugyancsak pénteken megnyitott, a témát körbejáró kiállítás is, amely a nyár közepéig látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását