2024. május 3. - Tímea, Irma

Fidesz: az egészségügyi átalakítás céljai nem teljesültek

A Fidesz szerint a vizitdíj és kórházi napidíj egy év alatt nem teljesítette a bevezetésekor kitűzött egészségpolitikai célokat. Ezt Pesti Imre, az ellenzéki párt képviselője mondta pénteken Budapesten.
2008. február 15. péntek 16:40 - Hírextra
A meghirdetett időponthoz képest fél órával később kezdődött sajtótájékoztatón Pesti Imre úgy fogalmazott, hogy immár egy éve egy szűk üzleti kör politikai és üzleti alkuk eredményeként igyekszik rátenni kezét a magyar egészségügyi kasszára.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt, a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetésekor a kormány tudatosítani kívánta: az egészségügy nem ingyenes, emellett cél volt az orvoshoz fordulások számának csökkentése, valamint a hálapénz visszaszorítása.

Ennek azt lett az eredménye, hogy a szegény emberek egy része nem fordul orvoshoz és a hálapénz azóta sem szűnt meg - jelentette ki Pesti Imre. Szerinte az elmúlt időszak intézkedései, az ágyszámleépítés, a volumenkorlát kiépítése, a kapacitás csökkentés, a kórházbezárások, a várólisták nemhogy csökkentették, hanem még erősítették a hálapénz létét. Közölte: mindenki tudja, hogy az egészségügy nem ingyenes, hiszen havonta fizeti a járulékot.

A fideszes politikus elmondása szerint az egészségügyi intézményekben nagy felháborodást keltett, hogy az ÁNTSZ kötelezte őket az egészségügy átalakítását magyarázó próbáló plakátok kihelyezésére. Pesti Imre bemutatta a kórházakban használatos úgynevezett komfortcsomagot, amiben papír és műanyag étkezési eszközök, műanyag pohár és a legolcsóbb egészségügyi papír található. Hozzátette: ezt azzal adják át a betegnek, hogy ezt tudják biztosítani a kórházi napidíjból.

A képviselő reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteki látogatására a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban, a kormányfő ottani sajtótájékoztatójára. Pesti Imre közölte: valóban nem lehet kézrátéttel gyógyítani, ezért kellene visszaadni azt a pénzt, amit folyamatosan vonnak ki az egészségügyből. Mint mondta, egyetért a kormányfő azon kijelentésével is, hogy nem a vizitdíjon múlik a haza sorsa. Úgy vélte, ezért kellene ezt elhagyni, és a kórházakat az egészségügyi kasszában lévő 60 milliárdos többletből támogatni.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kijelentésére, amely szerint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház 140 millió forint plusz támogatást kapott, Pesti Imre azt mondta, a felügyelőbizottság elnökeként ismeri a kórház gazdálkodását, és tudja, az intézmény a szállítói tartozásokkal játszik, hogy életben maradjon.

Valamennyi fővárosi kórház az életben maradásért küzd, hiszen a kórházak adósságállománya a kórházszövetség adatai szerint egy év alatt megduplázódott - szögezte le Pesti Imre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását