2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tartalom vagy forma?

Az utcát járva ugyanolyan kockaházak, a házakban ugyanolyan, egyszerű asztalok és székek, azokon hasonlóan „csupasz” tányérok és poharak. A mai rohanó világban a praktikum a fontos, miért is lennének tele tárgyaink mindenféle haszontalan aprós
2008. február 14. csütörtök 18:58 - Mohai Szilvia

A múzeumokban őrzött tárgyakat szemlélve mintha valóban a miénk lenne a legleegyszerűsítettebb kor, ami valaha létezett. Folyton rohanunk, nincs időnk keresgélni, nézelődni; igenis csak az a gomb, kar, fül vagy billentyű legyen a ruhán, az autóban, a bögrén vagy a számítógépen, amire épp szükségünk van. Mi jöhet még ezután? Mindent lepusztítunk, és gondolatátvitellel fogjuk kapcsolgatni a tévét, nyomogatni a telefont? Vajon száz év múlva mit fognak gondolni az emberek, ha a mi ágyunkat, asztalunkat, edényeinket, ruháinkat nézik majd a múzeumban? A kérdések megválaszolásához segítségül hívtam Semsey Balázs művészettörténészt, az Iparművészeti Múzeum munkatársát.

A mai kort egyértelműen az egyszerűség jellemzi, vagy vannak olyan használati tárgy-csoportok, amelyek jellemzően gazdagon díszítettek ma is?

Az én területemen, a bútorművesség terén a díszítettség ma valóban kevéssé jellemző. A díszítőelemek sokkal kevésbé hangsúlyosak, csak az egyedi, reprezentatív darabok esetében azok; a ténylegesen mindennapi használatra tervezett tárgyaknál ez tényleg visszaszorult. Sokkal kevésbé használják a díszítéseket, mint mondjuk száz évvel ezelőtt vagy akár a húszas évekig.

Vannak olyan tárgyak, amelyekkel előfordulhat, hogy a közeljövőben újra díszesebbek lesznek, látni hasonló tendenciákat?

Inkább új tárgytípusok jelennek meg, nem a régiek formája lesz kidolgozottabb. A mai kor díszítő-, illetve kiegészítő elemei nem feltétlenül tárgyiasult formában jelennek meg, például a mobiltelefon esetében, ahol maga a forma elég egyszerű, de rengeteg kiegészítőt lehet hozzá letölteni; háttérképeket, csengőhangokat. Tehát ezek a szoftverjellegű „díszítések” veszik át a hagyományos díszítőelemek szerepét; a műanyagból, fából, fémből készült díszítések ma már kevésbé hangsúlyosak. Másik jó példa a számítógép, amelynek fizikai megjelentése szintén elég egyszerű, viszont a használat során hozzárendelhetünk olyan elemeket, mint a háttérkép a képernyővédő vagy az asztal különböző beállításai, amelyeknek konkrét funkciója nincs, csak oldják a munka monotonitását.

Nagy különbség, hogy a régi korokban a díszítéseknek nem volt elméleti alapjuk, természetes módon díszítették a tárgyakat. A mai designtermékeken már tudatos tervezés után jelennek meg ezek a díszítő funkciók, egyszerűen abból a megfontolásból, hogy az emberek szembesültek azzal, hogy a nagyon letisztult, funkcionális tárgyakat használni ugyan lehet, ha nap mint nap dolgozunk velük, és semmi más nincs rajtuk, csak ami szükséges, az a használó lelkiállapotára is rossz hatással lehet. Puritán tárgyak közt élni és dolgozni nyomasztó. Talán ez a tény vezetett ahhoz a tendenciához, hogy az új tárgytípusokhoz számtalan kiegészítő funkciót rendelnek.

Napjaink lecsupaszított tárgyaiért a felgyorsult életstílust szoktuk hibáztatni. De mi a helyzet a régebbi korokkal, amelyekre szintén az egyszerűség volt a jellemző?

Nehéz összevetni az egyes korok tárgyvilágát, mert a régebbi korokból elsősorban a különleges tárgyak maradtak ránk, amelyeknek kiemelkedő értéket tulajdonítottak - akár a díszítés, akár a felhasznált anyag jellege miatt -, a mindennapos használatra szántakon nem. A díszesebb tárgyakat felvonultató korokban is léteztek olyan darabok, amelyek csak a funkciót szolgálták, de ezek, ahogy ma is, a használat során elkoptak, és kidobták őket, így nem maradtak fenn. A régebbi korok tárgyvilágáról kialakított tudásunk annyiban hiányos, hogy főleg a különleges tárgyakat ismerjük, a tömegcikkeket a néhány ránk maradt darab alapján próbáljuk meg elképzelni. Míg az utóbbi évtizedek tárgyvilágát tanulmányozva számtalan olyat dolgot találunk, amely egyáltalán nem egyedi, hanem a tömeggyártás eredménye. Emiatt úgy tűnhet, hogy a régebbi korokban sokkal több volt a díszített tárgy, pedig lehet, hogy az egyszerűbbek csak nem maradtak meg - az időbeli távolság miatt nehéz ezt tisztán látni.

Ha feltalálnak egy új funkciójú tárgyat, az első darabjaira a puritánság jellemző, és csak később díszítik; vagy eleve díszesebben születnek, és mi pusztítjuk le őket az évtizedek folyamán?

Mikor kialakul egy új tárgytípus, először a funkció dominál, és a díszítés csak később kerül rá. Például a többezer éves poharak közönséges ivópoharak voltak, még a formájuk sem nagyon változott az évezredek alatt. Aztán készültek gazdagabban díszített darabok, ma is készülnek, és valószínűleg a későbbi korok számára is ezek fognak fennmaradni, nem pedig a hétköznapiak, mert azok a gyakori használat miatt elkopnak, eltörnek.

Tehát nem tudhatjuk, mit fognak gondolni a jövő emberei a mi életünkről, használati tárgyainkról; hiszen a korábbi idők tanúsága szerint ebből a korból is a díszesebb darabok maradnak majd fenn, annak ellenére, hogy nem azok jellemzik a legjobban a huszonegyedik század tárgykultúráját. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását