2024. május 2. - Zsigmond

Az MSZP sajnálja és nem ért egyet

A Magyar Szocialista Párt sajnálja és nem ért egyet az Európai Szocialista Párt Elnökségének mai döntésével. A döntés következtében a szlovákiai Irány- Szociáldemokrácia (SMER-SD) kormányzó párt újra – feltétel nélkül – lett tagjelöltje az Eur
2008. február 14. csütörtök 18:55 - Hírextra

A magyar szocialisták azokkal és csak azokkal értenek egyet, akik nem hajlandók kompromisszumot kötni a szélsőségekkel és nem tesznek engedményt semmilyen rasszista, kirekesztő politikának. Az MSZP ismét megerősítette azt az álláspontját, hogy az ilyen pártokat szellemi-politikai karanténba kell helyezni, mert nézeteik fertőzőek és veszélyesek az egész közösségre.

A kirekesztés, a megosztás politikája elfogadhatatlan a számunkra akkor is, ha az nem elvi alapon, hanem politikai haszonszerzésből lesz jellemzője egy európai párt magatartásának. Az ilyen politikai attitűdre, az ilyen nézetekre meggyőződésünk szerint megalkuvás, engedmények és kivétel nélkül mindig határozott nemet kell mondani.

Ez az elvi alapvetés húzódott meg az MSZP levele, illetve az elnökségi ülésen leadott szavazata mögött éppúgy, mint a mai döntés előtt megfogalmazott magyar javaslat hátterében. Álláspontunk szerint a Robert Fico (és koalíciós társa, Jan Slota) által aláírt január 29-i levél valóban alapja lehet annak, hogy azon egy új kapcsolat épüljön fel a SMER és az ESZP között. Történelmi tapasztalatokból és a kelet-közép-európai helyzet ismeretéből fakadó meggyőződésünk ugyanakkor az, hogy egy ígéretet nem annak elhangzásakor, hanem pusztán annak teljesülésekor lehet felelősen megítélni, illetve egy érzékeny és fontos döntés meghozatalakor számításba venni.

A magyar javaslat ezért a január végi levelet sokkal inkább egy szigorú, de jóhiszemű monitoring időszak kezdetének, nem pedig a korábbi szankció megszüntetésére okot adó fordulatnak látta. Az MSZP szerint a SMER tevékenységének monitorizálása a következő kongresszusig, a 2009-es esztendő őszéig tarthatott volna, így szolgáltatva elegendő tapasztalatot az elnökség számára egy megfontolt, méltányos és felelős döntés meghozatalához.

Okkal bánjuk, hogy ennél a konstruktív szigoron alapuló megoldásnál engedékenyebb döntés született. A kételyeiket kifejező pártokkal együtt ugyanis mi sem látunk számottevő változást 2006 októbere óta. Sőt meggyőződésük szerint a helyzet sok vonatkozásban romlott: a január végi, a demokratikus értékek védelmében megfogalmazott szavakat ugyanis keserűségre okot adó tettek cáfolták meg. Robert Fico és a SMER továbbra is koalícióban kormányoz a szélsőséges, ultranacionalista Jan Slotával és pártjával. Robert Fico nem tartotta be azt az ígéretét, hogy megőrzi a kisebbségi status quot és elhatárolódik a szlovák közéletben eluralkodó gyűlöletkeltéstől.

Az ESZP Alapszabálya és a 2009-es európai parlamenti választásokra készült politikai stratégia egyértelművé teszik, hogy a jobboldali szélsőséges politikai erőkkel a párt mindenfajta együttműködést kizár. Attól tartunk ezért, hogy a SMER-tagság esete azt mutatja: az ESZP döntései és elvei nem minden esetben fedik egymást, ami a konkrét ügyön túlmutató tanulságokkal szolgálhat mindannyiunk számára. Az MSZP ezért az ESZP-Elnökség döntésére tekintettel kezdeményezi, hogy az európai szocialisták pártjának következő ülésein, majd kongresszusán vizsgálják meg az Alapszabály alkalmazásának gyakorlatát, az ESZP Kiáltványban rögzített és közösen vallott elvek és a gyakorlat összhangját.

A Magyar Szocialista Párt bízik abban, hogy az ESZP testületeinek és tagpártjainak elegendő morális és politikai ereje van ahhoz, hogy a jövőben ne mentségeket keressenek a szélsőséges párttal kormányzó SMER számára, hanem nyomást gyakoroljanak rá az Alapszabály és a 2009-re készült politikai program elveinek betartása érdekében.

Nem a baloldali-progresszív értékek képviseletében megalkuvó, egykori politikai szövetségeseinkkel, hanem az általuk elárult és magukra hagyott emberekkel, illetve közösségekkel kell szolidárisnak lennünk.

A Magyar Szocialista Párt és a magyar kormány elkötelezett a szociáldemokrácia értékei mellett, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy megvédje a szlovákiai magyar nemzeti közösség jogait.

Kiadó: MSZP

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását