2024. május 2. - Zsigmond

MSZP: Orbán becsapta a választókat

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke becsapta a választókat a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, mert nem valósította meg az 1998-as kormányprogramjában ígérteket.
2008. február 14. csütörtök 18:25 - Hírextra

A Fidesz parlamentben ismertetett programjában több-biztosítós egészségügyi rendszer bevetése szerepelt, ezt a programot azonban nem valósították meg - közölte az MSZP szakpolitikusa Orbán Viktornak egy reggeli televíziós műsorban adott interjújával összefüggésben.

Kökény Mihály szerint a Fidesz elnöke mást tett, mint amit ígért, és az a probléma, hogy erről elfelejtette tájékoztatni az embereket.

A szocialista politikus közölte: az ellenzéki pártelnök a TV2 műsorában azt fejtegette, hogy bár a Fidesz kormányprogramjában szerepeltek a versengő biztosítók, egy háromnapos kormányülésen úgy döntöttek, mégsem vezetik be. Orbán Viktor állítása szerint erről a parlamentben be is számolt - fűzte hozzá Kökény Mihály.

Orbán Viktort a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy a több-biztosítós rendszer valóban szerepelt a Fidesz 1998-as választási programjában, azonban egy háromnapos, szakértőkkel kibővített kormányülés után arra jutottak, hogy "itt és most" Magyarországon egy több-biztosítós modell a társadalom számára elviselhetetlen következményekkel járna, az emberek tekintélyes része kiesne a rendszerből, nem lenne valódi verseny, és óriási különbség alakulna ki a szegények és a gazdagok gyógyulási lehetőségei között.

Orbán Viktor a műsorban hozzátette: ezek után akkor ki is állt a parlamentben, és elmondta, hogy ezt a választási ígéretüket nem fogják megvalósítani.

Kökény Mihály hangsúlyozta: a magyar Országgyűlésben biztosan nem állt ki Orbán Viktor, és nem mondta el, miért nem hajtják végre a kormányprogram ezen részét. Megjegyezte: végignézték az Országgyűlés 1998-as és 1999-es jegyzőkönyveit, de a pártelnök által említett felszólalást nem találták meg.

Az MSZP-s képviselő szerint Orbán Viktor beismerte, hogy az ő felfogása szerint más a kormányprogram és más a kormányzás, és beismerte azt is, hogy 1998-ban becsapta a választókat.
A kormánypárti szakpolitikus szerint nem az a baj, hogy nem vezették be a több-biztosítós rendszert, mert ez helyes volt. A baj az - folytatta -, hogy a Fidesz-kormány nem tett semmit az egészségbiztosítás reformja érdekében.

Kökény Mihály elmondta, hogy a Gyurcsány-kormány 2006-os programjában szerepelt, hogy a magán- és közfelelősség tisztázásával, a szolgáltatási csomagok meghatározásával, a versenyt és a szolidaritást egyaránt érvényesítő keretek megteremtésével 2007 végig létrehozzák a biztosítási alapon működő egészségügy feltételrendszerét. "Ezt tettük" - jelentette ki.

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: bajban van az MSZP, a liberálisok megoldhatatlan feladatokat állítanak eléjük, ezért vádaskodnak most a Fidesz programjával kapcsolatban.

Az ellenzéki párt szakpolitikusa elmondta: a Fidesz-kormány idején, amikor sokirányú gondolkodás folyt, elkészült egy olyan program is, amely a több-biztosítós rendszerre vonatkozott.

Nem kormányülésen bukott meg a program - folytatta - , hanem szakmai műhelyekben, ugyanis a betegek számára nem lett volna biztonságos, míg az egészségügyi ellátórendszernek elviselhetetlen terheket jelentett volna.

Mikola István kitért arra, hogy a Fidesz-kormány idején jött létre a népegészségügyi, a rezidens program, megszületett az egészségügy első, a magántőke bevonására lehetőséget adó törvénye.
A fideszes politikus szerint a hétfőn elfogadott, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénynek a szociális érzékenységhez semmi köze nincs. A kormányközeli klientúra pénzügyi, gazdasági érdekeit szolgálja - fűzte hozzá.

Mikola István szerint az egészségügyi rendszer átalakításánál tényekre és adatokra alapozott, az ország régióira lebontott népegészségügyi trendeket kell meghatározni. Ezzel lehet az orvosi lehetőségek és a gazdasági megengedhetőség közötti egyre nagyobb feszültséget kezelni - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását