2024. április 25. - Márk

Koszovó és Eörsi

Koszovó jövője a határok nélküli Európában van, és az egységes Európába vezető út néha a függetlenségen keresztül vezet - közölte Eörsi Mátyás, az SZDSZ országgyűlési képviselője, az Európai ügyek bizottságának elnöke csütörtöki nagykanizsai sajtótájékozt
2008. február 14. csütörtök 16:37 - Hírextra
Magyarországnak is el kell ismernie Koszovót, "nem gondolom, hogy rohannunk kell szimbolikusan elsőnek lenni", de amikor az unió tagországainak többsége elismeri, ezt nekünk is meg kell tennünk - közölte a liberális politikus. Hozzátette: a Külügyminisztérium pénteken reggel zárt ülésen tájékoztatja a európai ügyek, valamint a külügyi bizottságot a megtett és tervezett intézkedésekről.

Eörsi Mátyás szerint az utazók számára jobb az óvatosság, ezért "a következő napokban érdemesebb elkerülni Koszovót", de lehetséges, hogy egy-két héten belül rendeződik a helyzet. A képviselő kitért arra, hogy ha a szerbiai tartomány három nap múlva a tervek szerint kikiáltja függetlenségét, előfordulhatnak rendkívüli helyzetek, ugyanakkor a nemzetközi erők "kellő harci eszközökkel és létszámban vannak a helyszínen, hogy az erőszaknak elejét vegyék".

Az SZDSZ politikusa szerint a nemzetközi közösség el fogja fogadni a függetlenséget, de ugyanekkora határozottsággal kell elvárni, hogy Koszovóban is biztosítsák az albán többség által is elvárt kisebbségi normákat az ott élő szerbeknek.

Informálisan úgy tudni, valamennyi magyar parlamenti támogatja a tartomány függetlenségét, amely formálisan már ma is létezik. Az Európai Unió részéről nagy nyomás nehezedett Magyarországra a háttértárgyalásokon - tette hozzá a politikus.

Eörsi Mátyás úgy látja, a világ vezető hatalmai jelentős részben biztosan elfogadják, ha a pristinai parlament kihirdeti a függetlenné válást. Oroszország azonban biztosan nem ismeri el az új államot, ezért "illuzórikus" azt gondolni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadja az önállóvá válást, hiszen ott Oroszországnak vétójoga van.

Magyarország szempontjából kényes kérdésről van szó, ugyanis elismerjük, hogy a nemzeti önrendelkezést méltányolni kell, de ez nem jelenthet precedenst. Számunka az egyik kihívás, hogy a határon túli magyar törekvésekkel van-e hasonlóság? - fogalmazott az SZDSZ-es politikus. Hozzátette: vannak hasonlóságok, de a különbségek nagyobbak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását