2024. május 3. - Tímea, Irma

Kiállítás a zeneszerzőről

Lajtha László zeneszerző, népzenekutató életét bemutató fotókból és dokumentumokból nyílt kiállítás csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
2008. február 14. csütörtök 20:10 - Hírextra

A tárlatot abból az alkalomból rendezték meg, hogy Lajtha László, aki Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a huszadik század első felének legjelentősebb magyar zeneszerzője és népzenekutató egyénisége, 115 évvel ezelőtt született és 45 éve halt meg.

"Nélküle nem bontakozhatott volna ki a későbbi a táncház-mozgalom" - mondta megnyitó beszédében Sebő Ferenc népzenész, tudományos igazgató, rámutatva ezzel arra, hogy a tudományos kutatás és a gyakorlat nem választható el egymástól.

Hangsúlyozta azt is, hogy Lajtha László népzenegyűjtőként és kutatóként nem kényszerűségből futotta be pályáját, miközben a talán legfranciásabb komponistaként tartották számon. Az európai népzenei anyag, állította Lajtha, sokkal több közös vonást mutat, mint gondolnánk - idézte fel Sebő Ferenc.

A tablón egy olyan önéletrajz olvasható, amelyet Ábel fia kérésére írt meg Lajtha László, s látható egyik zeneakadémiai bizonyítványa, amelyet nem kisebb mesterek írtak alá, mint Herzfeld Viktor, Siklós Albert, Molnár Géza.

Kiállították az a dokumentumot is, amely igazolja, hogy a Francia Művészeti Akadémia a halhatatlanok közé választotta. Megismerhetők a széki és dunántúli táncdallamok gyűjtése során készített feljegyzések és képek, a tekerőlantról készült fotók és sok más érdekesség, amelyek egy részét a Néprajzi Múzeum kölcsönözte.

A kettős évforduló alkalmából zenetudományi konferenciát rendeznek szombaton, amely két nagy témakört érint, a kompozíciós és a gyűjtői-kutatói munkásságot. Előadás hangzik el egyebek között arról a Lajtha-átiratról, amelyre egy privát hagyatékban bukkantak rá néhány éve. Bartók Béla első szvitjének ez a verziója - ősbemutatóként - április 14-én a Művészetek Palotájában hangzik el. Izgalmas kérdést vet fel egy másik előadás is, amely Kodály és Lajtha művészi és emberi kapcsolatáról szól.

A Hungaroton Classic is az évfordulókra időzítette Lajtha László tíz vonósnégyesének kiadását: négy CD-n jelennek meg a kvartettek az Auer Vonósnégyes előadásában. Júniusban a Bartók emlékházban ad a vonósnégyes lemezbemutató koncertet. Zenei nevelési intézmények, például az Óbudai Népzenei Iskola és a pesterzsébeti Lajtha László Zeneiskola is kapcsolódik egy-egy műveltségi versennyel, megemlékezéssel az emlékévhez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását