2024. május 2. - Zsigmond

Károly védi az esőerdőket

Az esőerdők védelmére fordítaná a széndioxid-kibocsátási jogok eladásából származó bevételeket a brit trónörökös. A klímaváltozás az emberiség magának okozott sebe. Alvajáróként sétálunk a katasztrófa felé - hangoztatta Károly herceg csütörtökön Brüsszelb
2008. február 14. csütörtök 18:03 - Hírextra
Az emberiség jelenleg rombolja "a földgolyó klímaberendezését", és ezt a folyamatot meg kell állítani, a globális fölmelegedést le kell fékezni - jelentette ki a walesi herceg, aki közös erőfeszítéseket szorgalmazott a légkört károsító széndioxidot megkötő, a levegőt tisztító esőerdők megvédése érdekében. A trónörökös szerint "sorsunk soha nem volt ennyire a saját kezünkben".

Felhívta a figyelmet arra, hogy évente 20 millió hektár esőerdő semmisül meg, illetve károsodik súlyos mértékben. Ez - fordította le "hazai nyelvre" - akkora terület, mint Anglia, Wales és Skócia együttvéve. Károly herceg szerint a széndioxid-kibocsátási jogok eladásából származó bevételeket az esőerdők megvédésére kellene fordítani.

A trónörökös szerdán - az Európai Bizottság vezetőivel tárgyalva - szorosabb együttműködést szorgalmazott az Európai Unió és a brit környezetvédelmi, illetve humanitárius jellegű alapítványok között.

Károly herceg korábban a nácik elleni harchoz hasonlította az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, hiszen szerinte akkor is lehetetlennek tűnt a győzelem, mégis siker koronázta a harcot.
A brit trónörökös és EP-képviselők csütörtöki eszmecseréjére meghívott Hegyi Gyula magyar EP-képviselő szerint Károly herceg sötét jövőt jósolt világunknak: "édesvízből hiány lesz, állat- és növényfajok fognak kipusztulni."

A walesi herceg ezért üdvözölte az Európai Bizottság új javaslatait a klímaváltozás megállításáról és a megújuló energiákról tudatta - tájékoztatta az MTI-t a találkozóról a magyar szocialista képviselő sajtótitkára.

Az Európai Bizottság januárban javasolta, hogy 2020-ig 20 százalékkal az 1990-es szint alá szorítsák le az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban, a megújítható energiaforrások arányát pedig növeljék 8,5-ről 20 százalékra. (A javaslatok megvitatás alatt állnak a parlamentben és a miniszteri tanácsban.)

Hegyi Gyula szerint a klímaváltozást leginkább saját fogyasztási szokásainak megváltoztatásával, lehetne megállítani, ezért fontos, hogy közismert személyiségek, "celebek" is kommunikálják a lakosság felé a problémát.

A környezet ügyét Hegyi szerint jórészt szemléletváltozással, a pozitív példák népszerűvé tételével és a környezetpusztító magatartás utálatosként, ellenszenvesként történő beállításával lehet szolgálni. A walesi herceg nácizmushasonlata sem szó szerint, hanem ebben az összefüggésben értendő - vélte a képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását