2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Pinokkió kalandjai

Pinokkió, a világhírű mesefigura életre kel a budapesti Olasz Kultúrintézet emeletén és a nagyterem lodzsáin zsibongó óvodások körében. A Pinokkió a jogok országában című tárlathoz vezető utat minden lépcsőfordulóban színes fából készült mesefigura jelzi.
2008. február 14. csütörtök 17:58 - Hírextra
Az emeleten nagy kerek asztal, rajta sok könyv, persze mindegyike a Pinokkióról szól, körülötte idősebb hölgyek és urak ülnek, s enyhe mosollyal az arcukon lapozgatják a mesekönyvek különböző kiadásait, oldalt óvodáscsoportnak magyaráz ugyancsak Pinokkió-könyvek és apró faállatkák előtt egy olasz úr, szavait magyarra fordítják. Éppen Walt Disneyt, az amerikai rajzfilmcsinálót emlegeti.

Az MTI tudósítója megtudta, hogy az V. kerületi Bástya utcai óvodából érkeztek a kicsik s szinte tátott szájjal figyelték a magyarázatot, majd a nézték a fa talapzatokon fölépített jeleneteket a könyvből.

Carlo Collodi (1826-1890) olasz író híres mesefigurája, a fából faragott ebadta komisz kölyök története azután kezdte meg diadalmenetét a világban, hogy 1940-ben Walt Disney rajzfilmet készített a Pinokkióból. Az író 1883-ban készült el a történettel, amelyet először folytatásokban közölt a Giornale de bambini című gyermeklapban.

Az 1920-as évek közepén Raffaello Mattiangeli római grafikus több mint 200 tusrajzzal illusztrálta a történetet. Ezekből a rajzokból is látható néhány a kiállításon. Az ovisok megcsodálták Dzsepettó mester életnagyságú műhelyét, nagyon sajnálták Pinokkiót, amikor börtönbe csukták, pedig azért ment a bíróságra, mert kirabolták. Azon is megdöbbentek, amikor meglátták, hogy Pinokkiónak a kandallónál megégett a lába.

A Pinokkió történetének eleven, élethű - és körbejárható - jelenetei között barangolva a gyermekek s a felnőttek egyaránt szinte észrevétlenül ismerkednek meg a gyermekek jogait rögzítő nemzetközi konvencióval.

Arnaldo Dante Marianacci, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy az UNICEF (a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete) olasz irodája és az egyik, gyermekekkel foglalkozó olasz kulturális egyesület hozta el a kiállítást a budapesti Olasz Kultúrintézetbe, hogy ezzel is ösztönözze a látogatókat a legkisebbek jogainak megismerésére.

A kiállításon és a mesében is a vásott fabábú álma végül sok kaland után megvalósul és igazi kisfiú lesz belőle. Pinokkió, avagy egy fabábú kalandjai címmel utoljára 2004-ben jelent meg magyarul a mesekönyv, Rónay György fordításába.

A Pinokkió tárlat február 21-ig lesz nyitva vasárnap kivételével minden nap reggel 9-től délután 6-ig a VIII. kerület Bródy Sándor utca 8. alatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását