2024. április 20. - Tivadar

Herbie Hancock Veszprémben

Herbie Hancock, világhírű amerikai muzsikus, billentyűs július 24-én két Grammy-díjat nyert lemezének anyagával lép fel a Veszprémi Ünnepi Játékokon. A magyarországi koncertről Naszály György, az ünnepi játékok sajtóreferense tájékoztatta az MTI-t szerdán
2008. február 14. csütörtök 07:13 - Hírextra

A zenész Hancock River: The Joni Letters című albumáért a múlt hét végén az év albuma és az év kortárs albuma kategóriában kapott Grammy-díjat. A 67 éves muzsikus ezzel már 13 Grammy-díj kitüntetettje.

A művész a Round Midnight című film zenéjéért 1986-ban Oscar-díjat kapott. A legutóbb másfél évvel adott koncertet Budapesten, de azt megelőzően is több alkalommal járt Magyarországon.

Herbie Hancock Chicagóban született 1940. április 12-én. Hétéves korától klasszikusokat játszott; kilencéves volt, amikor először közönség elé állt, s tizenegy, amikor Mozart-művet adott elő a chicagói szimfonikusokkal.

A dzsessz tizenéves korában kezdte foglalkoztatni. Előbb különböző félamatőr együttesekkel zenélt, majd befutott zenészeket kezdett kísérni. Huszonegy éves korában jelent meg Takin, off című első albuma, rajta első szerzeménye, a Watermelon Man (Dinnyeárus).

Miles Davisszel a hatvanas évek elején hozta össze a sors, attól kezdve egyre szélesebb körben ismertté vált. 1968-ban saját együttest alakított; abban az időben a funky felé fordult az érdeklődése és egyre gyakrabban használta az elektromos hangszereket. Az egyik legtöbbet emlegetett lemeze, a Head Hunters 1973-ban jelent meg.

Hancock 1976-ban visszatért Miles Davishez, a dzsessz mellett azonban továbbra is játszott populárisabb darabokat, ilyenek hallhatók Hard Work című lemezén.

Pályája során több tucatnyi lemezt jelentetett meg; játszott Freddie Hubbarddel, Chick Coreával és más dzsessz-zenészekkel is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását