2024. április 20. - Tivadar

Diszkriminatív banki gyakorlat

Változtatni kell a bankok jelenlegi hitelezési gyakorlatán, amely sokszor kizárja a nyugdíjasokat a részletre történő áruvásárlás lehetőségéből - hangoztatta Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője csütörtökön Budapesten tartott sajtótá
2008. február 14. csütörtök 19:24 - Hírextra
"Ma Magyarországon egy villanyszámlával bárki vásárolhat sokmilliós autót, ha állandó lakhelye van és aktív korú, ám ha elmúlt 65 éves, akkor egy élet munkája sem elég egy (...) hűtőszekrény megvásárlásához" - fogalmazott.

A képviselő azt követően állt az újságírók elé, hogy megbeszélést folytatott a bankszövetség, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a nyugdíjasok szövetsége, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Fogyasztóvédelmi Nemzeti Hatóság, az országgyűlés fogyasztóvédelmi ad hoc bizottsága, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vezetőivel, illetve képviselőivel.
Közölte, mindannyian egyetértettek abban, hogy a jelenlegi diszkriminatív gyakorlaton változtatni kell. Megállapodtak abban, hogy várhatóan egy hét múlva közös nyilatkozatban szólítják fel a piaci szereplőket arra, változtassanak az esélyegyenlőséget sértő gyakorlatukon.

A távirati iroda kérdésére elmondta, a bankok egy része az átlagosnál nagyobb kockázat miatt utasítja el a nyugdíjasok hiteligényléseit. Közölte, ez az álláspont nem tartható, hiszen míg az öregségi nyugdíj átlagosan 83 ezer, addig a minimálbér 69 ezer forint, és az utóbbiak körét nem zárják ki eleve a hitelezettek köréből.

Úgy vélte, csak egy részletes hitelbírálat alapján lehet valakit kizárni egy hitel odaítélésénél. A képviselő utalt arra az Európai Parlament által elfogadott irányelvre, amelynek értelmében a fogyasztói hitelek elbírálásánál az egyéni élethelyzetet kell megvizsgálni.

Herczog Edit arra is rámutatott, hogy a bankok érdeke is a diszkriminatív gyakorlat megváltoztatása, hiszen, mint mondta, egyre idősödik a társadalom, és így a következő évtizedben Magyarországon meghaladja majd hárommilliót a 65. év felettiek száma.

Megjegyezte ugyanakkor, elfogadják, hogy a bankok további garanciákat kérhetnek az ügyféltől, hiszen a "rossz hitelkihelyezés is ronthatja a nyugdíjasok helyzetét".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a nyugdíjasok a pénzintézetektől nem kaphatnak hitelt, akkor ezzel lényegében az uzsorapiacra kényszerítik őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását