2024. május 2. - Zsigmond

A hallgatók elégedettek

A hallgatók elégedettek a műszaki, informatikai és természettudományos képzésekkel, ezen szakok jól hasznosítható tudást és piacképes diplomát biztosítanak a hallgatóknak, s bekerülni sem túl nehéz - derült ki abból a kutatásból, amelyet az Educatio Társa
2008. február 14. csütörtök 08:04 - Hírextra
A tanulmányban az utóbbi két év hallgatói véleményfelmérések - melyek 14 képzési területet érintettek - műszaki, informatikai és természettudományi képzésekkel kapcsolatos eredményeit összesítették.

A megkérdezett hallgatók véleménye alapján a műszaki, informatikai és természettudományi képzési területekre a többi, felmérésben szereplő képzési területhez képest könnyebb volt a bejutás: a megkérdezettek 48-54 százaléka nyilatkozott úgy, hogy számára nem volt különösebben nehéz a bekerülés. A többi képzési terület esetében ugyanezt csak a hallgatók 31 százaléka mondta. A három tudományterület közül - kis eltéréssel ugyan - az informatikai képzésekre lehetett legkönnyebben, a műszaki szakokra pedig a legnehezebben bejutni, de ez esetben sem beszélhetünk rendkívüli nehézségekről.

Kiváló értékelést kaptak ezen szakok abból a szempontból is, hogy mennyire nyújtanak korszerű ismereteket és piacképes diplomát hallgatóiknak.

A műszaki, informatikai és természettudományi képzési terület hallgatói körében az oktatás gyakorlati használhatóságával, a majdani elhelyezkedést megkönnyítő tényezőkkel elégedettek aránya meghaladja a többi tudományterületen tapasztalt arányokat. Legnagyobb mértékben a természettudományi képzési terület hallgatói fejezték ki elégedettségüket (69 százalék), de a másik két tárgyalt tudományterület esetében is jó véleménnyel vannak a hallgatók a képzés gyakorlati jellegéről, használhatóságáról.

A tanulást közvetlenül segítő infrastruktúra színvonalával elégedettek aránya 60 százalék körüli volt. Feltűnő, hogy a műszaki, informatikai és természettudományi képzési terület esetében elenyésző, 3 százaléknyi azok aránya, akik kifejezetten negatív véleményt fogalmaztak meg e kérdésben, míg a többi képzési területen e hallgatók aránya viszonylag jelentős, majdnem 10 százalék.

Az elhelyezkedés segítésével legnagyobb arányban a műszaki képzések esetében voltak megelégedve a hallgatók: az összes megkérdezett műszaki képzési területen tanuló diák 64 százaléka fejezte ki elégedettségét ezzel kapcsolatban. Ez az arány az informatikai szakokon némileg alacsonyabb (54 százalék), a természettudományi szakok és összes többi képzési terület esetében ugyanakkor a hallgatók kevesebb, mint fele (39-37 százaléka) volt megelégedve az elhelyezkedés intézményi segítésével.

Az informatikai képzésben résztvevők diplomájuk kézhez vétele után 1-2 éven belül valószínűleg el tudnak helyezkedni választott pályájukon. Az említett két tudományág esetében az elhelyezkedés tekintetében optimista hallgatók aránya 90 százalék feletti, míg a többinél ez az arány 75 százalék körüli, ugyanakkor ez utóbbi is még a derűlátó vélemények abszolút többségét jelzi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását