2024. április 29. - Péter

"Zöld város" - Parasztvakítás vagy luxusnegyed?

Abu Dzabi megkezdte a világ első zöld városának építését, ahol nem lesz se szén-dioxid-kibocsátás, se környezetszennyezés, se autóforgalom - olvasható a BBC News honlapján.
2008. február 13. szerda 11:27 - Hírextra
A város neve Maszdar, és nyolc év múlva lesz készen mintegy 22 milliárd dolláros beruházással. Ötvenezer embernek és 1500 üzleti vállalatnak ad majd otthont.

Maszdarban az infrastruktúra főként napenergiával fog működni, s a lakosok mágneses pályákon sikló kabinokban utaznak majd.

Jelenleg Abu Dzabiban legmagasabb a világon az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás, és szkeptikus bírálók szerint a város külkerületeiben épülő Maszdar csupán "fügefalevél" lesz az olajban dúskáló ország testén. Mások szerint Maszdar semmi egyéb nem lesz, mint luxusváros a gazdagok számára.

Ám a vállalkozást a Természetvédelmi Világalap, a WWF is támogatja.
Maszdarban negyedannyi energiára lesz csak szükség, mint egy ugyanilyen lélekszámú hagyományos városban, a vízszükséglet pedig 60 százalékkal lesz kisebb. Továbbá Abu Dzabiban felépül a világ legnagyobb hidrogénüzemű erőműve is.

Abu Dzabi 4 milliárd dollárt fordít a vállalkozásra, a maradék összeget pedig kölcsönből és üzleti vállalkozások megteremtésével kívánja biztosítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását