2024. április 27. - Zita

Spielberg nem rendez olimpiai megnyitót

A pekingi olimpia szervezőit leforrázta Steven Spielberg keddi bejelentése: nem vállalja a nyitó és záró ceremónia rendezését, mert sürgetése ellenére a kínai kormány nem gyakorolt nyomást Szudánra a dárfúri válság megoldására.
2008. február 13. szerda 11:40 - Hírextra
A hollywoodi filmgurut, aki korábban elvállalta, hogy a játékok művészeti tanácsadója legyen, tavaly márciusban hidegzuhanyként érte Mia Farrow Wall Street Journalban megjelentetett cikke, amelyben "Peking imázsának fényezésével" vádolta meg, amiért igent mondott a felkérésre.
A kínai kormány ugyanis annak a Szudánnak az egyik legfontosabb gazdasági partnere, amelyet kétszázezer ember halálát okozó módszeres emberirtással vádolnak, és amelynek dárfúri térségében két és félmillió embertelen helyzetbe kényszerült menekült él.

A rendező a publikáció nyomán nyílt levélben fordult a kínai elnökhöz megírva, hogy "csak a közelmúltban értette meg Kínának a térségben játszott szerepét, stratégiai és támogató kapcsolatát a szudáni kormánnyal", és felszólította Hu Csin-taót, hogy vesse latba befolyását a dárfúri helyzet megoldására. Az ultimátum azonban nem érte el célját, és Spielberg lelkiismereti okokra hivatkozva kedden lemondott a megbízásról.

"Rájöttem, a lelkiismeretem nem engedi, hogy úgy dolgozzam, mintha mi sem történt volna. Időmet és energiámat most nem az olimpiai ceremóniákra kell fordítanom, hanem arra, hogy véget lehessen vetni a Dárfúrban most is folyamatosan zajló elbeszélhetetlen ember elleni bűnöknek" - fogalmazott közleményében.

A bejelentés érzékenyen érintheti a pekingi olimpiai játékok presztízsét, amelynek megalapozására óriási összegeket költöttek a szervezők, ettől remélve az emberi jogok terén folyamatosan elmarasztalt Kína "comme il faut"-vá válását.

Spielbergnek az ázsiai ország egyik legelismertebb rendezőjével, Csang Ji-mouval (Zhang Yimou - Hős) és a 2000-es ausztráliai játékok ausztrál rendezőjével kellett volna megosztania szakmai tudását. A két társrendező egyelőre nem kommentálta nagy tekintélyű kollégájuk döntését.
A hivatalos pekingi álláspont szerint Dárfúr témájának összekapcsolása az olimpiával csupán a játékok "politizálására" tett kísérlet, s mint ilyen idegen az olimpiai eszmétől.

Kína egyébként azt állítja, hogy erőfeszítéseket tesz a dárfúri helyzet enyhítésére, gazdasági kapcsolatai végül is a szegénység csökkentéséhez vezetnek, ez pedig segít a konfliktus rendezésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását