2024. április 24. - György

Nem Szálasi fekszik a 298-as parcellájában

Minden bizonnyal vannak háborús és népellenes bűncselekmények miatt kivégzett személyek a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es és 298-as parcellájában, ahová a kommunizmus áldozatainak egy részét is temették - mondta szerdán az MTI megkeresésére Rainer M.
2008. február 13. szerda 15:13 - Hírextra
Az akkori hatalom "mindenféle kivégzett eltemetésére" használta ezt a területet, "nem válogattak a politikai köztörvényes, ezen belül az államellenes vagy a háborús bűnösök" között. A korábban részletesen feltárt 301-es parcella erről teljesen meggyőző bizonyítékokat szolgáltat - közölte.
Rainer M. János kifejtette: a mai napig nyugszanak a 301-es parcellában, akiket az 1956-os forradalomban való részvétel miatt végeztek ki, de vannak ott háborús bűnösök is. Ez utóbbiak között találhatók olyanok, akiket az 1942-es újvidéki vérengzés miatt ítéltek halálra, ám csak 1956 után kerültek az igazságszolgáltatás elé.

Megfogalmazása szerint a kommunista államhatalom a 298-as és 301-es parcellákat az elítéltek jeltelen eltemetésére használta, tekintet nélkül az elhunytak politikai meggyőződésére. Így kerülhettek egymás mellé például a nyilasok, kémkedésért elítéltek és az 1956-os forradalmárok.
A médiumokban megjelent híreket, miszerint a nyilas pártvezér majd miniszterelnök Szálasi Ferenc is a 298-as parcellában nyugodhat, Rainer M. János sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta.

Egyes történészi feltevésekre, miszerint Szálasit Lukács Ferenc álnéven temették volna el, így reagált: Lukács Ferenc valóságos személy volt, aki nem azonos Szálasival. Lukács Ferenc nyilasként zsidókat végzett ki, emiatt neki sincs helye a hősi halottak között.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak ebbe a két parcellába, hanem "alkalomszerűen" még néhány másikba is temették 1945 után a politikai elítélteket, így Szálasi is ezek valamelyikében lehet.

Példaként hozta fel, hogy két 1956-os szabadságharcost, Dudás Józsefet és Szabó Jánost másik parcellában temették el, Rajk László korábbi belügyminisztert 1949-ben a gödöllői autóút mellett hantolták el, míg Nagy Imre miniszterelnök holttestét csak a hatvanas évek elején vitték a 301-es parcellába.

Tájékoztatása szerint a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, Boross Péter egy öttagú történészbizottságot kért fel arra, hogy a 298-as parcella emléktábláján feltüntetett nevek közül válasszák ki "a hazáért haltak hősi halált" állításnak megfelelőket, az erre méltatlanokat pedig szűrjék ki. Ez utóbbiak közé tartoznak a bori munkatábor tömeggyilkosai - emlékeztetett.
Munkájuk módszereként két változatot említett: az 1956-os Intézet Közalapítvány által megállapított hősi halált haltak listáját kell összevetni a 298-as parcella emléktáblájával, a másik, több energiát követelő verzió pedig a korabeli periratok levéltári vizsgálata. Utóbbiak segítségével megállapíthatók, hogy a táblán szereplő személyeket milyen okokból ítélték el.

A 298-as parcellába temetett személyekkel kapcsolatban megjegyezte: "senki sem tudja, ki mindenki van ott", azonban személyazonosságuk felfedése csakis tudományos módszerekkel lehetséges, exhumálásokra nem kerül sor. A feltáró munka előreláthatóan néhány hónapot biztosan igénybe vesz - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását