2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem halálos a prosztatarák

A hetvenes éveikben járóknak vagy idősebbeknek nem kell tartaniuk a korai stádiumban lévő prosztataráktól, és kezelésre sincs feltétlenül szükségük, mert a statisztikák szerint ebben a korban a betegség az esetek több mint 90 százalékában nem halálos - mu
2008. február 13. szerda 13:48 - Hírextra
E kutatási eredmény alátámasztja az a széles körben vallott nézetet, hogy a prosztatarák ritkán halálos idős korban. Többnyire a betegek valami másba halnak bele - mutatott rá Grace Lu-Yao, a New Jersey-i Rákkutató Intézet munkatársa.

Több mint kilencezer beteget vizsgáltak, akiknek a prosztatarákja kezdeti vagy enyhe stádiumban volt, és nem terjedt tovább, és mint kiderült, csupán 3-7 százalékuk halt bele a betegségbe tíz év elteltével.

"Mivel a prosztatarák különböző kezelései jelentős mellékhatásokkal járnak, kutatásunk eredménye segít annak eldöntésében, hogy mi a legjobb terápia, s mi az, ami kerülendő, nehogy káros egészségügyi következményei legyenek" - mondta Lu-Yao a legutóbbi onkológiai tanácskozáson Amerikában.

A kutató hangsúlyozta, hogy akik nem vállalják a kezelést, azoknál gondosan ellenőrizni szükséges, hogy prosztatarákjuk nem terjed-e és nem válik-e agresszívvé.

Az orvosok körében állandó vita, hogy mikor kell és kell-e egyáltalán a prosztatarákos betegeket kezelni, mivel a betegség többnyire lassú lefolyású.

Megfelelő tesztekkel 6-13 évvel a tünetek megjelenése (például a prosztata megnagyobbodása) előtt kimutatható a prosztatarák.

A tanácskozáson ismertetett másik kutatás eredménye szerint a sugárterápia megmentheti azon betegek életét, akiknek eltávolították ugyan a daganatos prosztatáját, de a betegség újból megjelent. A radioterápia több mint hatvan százalékkal csökkentette az efféle prosztatarákban szenvedők halálozási kockázatát - mutatott rá a Johns Hopkins Egészségügyi Egyetem munkacsoportja.

A prosztatarák a másik legfőbb halálos daganatos betegség a tüdőrák után, és az Egyesült Államokban csak idén 218 ezer férfi esetében várható a diagnózisa. Világszerte 782 ezer férfinál várható a prosztatarák megállapítása, és feltehetően 254 ezren fognak belehalni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását