2024. május 12. - Pongrác

Gyorsabb, zöldebb, de kevésbé szabad világ?

A Deloitte Touche Tohmatsu (DTT) 2008-as esztendőre szóló előrejelzései a telekommunikációs, média és technológia (TMT) szektorra mindhárom témakörben foglalkoznak az internetezéssel kapcsolatos idei várható trendekkel. Természetesen meglepetések várhatna
2008. február 13. szerda 11:03 - Pálfi Rita

Lehull az internetezők álarca?

Az online reklámpiac divatos szóval élve dübörög, azonban nem lehet elmenni amellett, hogy a fogyasztók egyre jelentősebb része sikítófrászt kap az online hirdetésektől. Ha ez nem jelentene elég gondot, akkor még ott van az a szintén megoldásra váró probléma, hogy a netezők számára visszatetsző, ha internetes tevékenységük nyomon követhető. A hirdetőknek tehát hasznot kell kínálniuk a felhasználók számára is, hogy az online reklámokkal és az adatszolgáltatással szemben növekvő ellenérzés ne nőjön tovább.

Az internet egyik fő vonzereje fejlődése során az anonimitásban rejlett, de mivel az online kereskedelem és a közösségi portálok egyaránt azonosítható identitás igényelnek, lerántják az álarcot a képernyő előtt ülőkről. Értelemszerűen sokuknak nincs az ínyére, hogy internetes, vásárlási és egyéb szokásaik nyomon követhetők. Ráadásul a hiteles identitás szükségessége, bár növeli a biztonságot, de mégiscsak egyfajta szabadságtól fosztja meg a netezőket. Pénzügyi tranzakciók esetén (például internetes árverésen) még könnyebben ítéljuk halálra arctalanságunkat, de közösségi oldalakon már terhes lehet a „teljes kitárulkozás". Hiába érzem magam nagyobb biztonságban attól, hogy chat-elve a mások anonimitásának lehetősége is csökkent ezáltal nagyobb biztonságban vagyok, ha – abszolút nem rossz szándékból – számomra kényes, hogy több adatomat ki kell hogy szolgáltassam az internetes beszélgetéshez. Örökérvényű dilemma („látni és látszani”), mely már elérte a világhálót is. Meglátjuk, hogy a kevesebb internetes visszaélés felé tart-e majd a világ.

Riválisok és szabályozás

A fent említett problémákon még megjelenik az online hirdetések népszerűségének átka, melyből következően a szabályozó hatóságok is fenik már rá a fogukat. És hogy még egy felhő kerüljön az amúgy sikeres reklámpiac egére: a hagyományos médiumok erősödése is várható.

Nanon zöld

A technológiai szektor nagy újdonsága lehet idén a nanotechnológia (az anyag molekuláris szintű manipulálását kiaknázó) térnyerése. Hiszen a világszerte mindenhol arató zöld gondolat ezt a szektort sem kerülheti el. Talán a nanotechnológia meglovagolhatja a földünkért való aggódást és ez pozítiv irányba változtathat a közvéleményben kialakuló véleményt róla. Ahogy egyre fontosabb a bolygó védelme és az ezt segítő eszközök keresés felmerülhet a nanotechnológia hasznosítása olyan fontos folyamatokban mint a hulladék hasznosítása, vagy az ivóvíz ellőállítása.

Digitális védelem és tudásszakadék

Évről évre növekszik az emberekben az igény, hogy adataikat ne kizárólag sérülékeny papírokon tárolják, és ezzel együtt nőtt a tárolt adatok biztonságának fontossága is. Az emberek egyre többet költenek számítógépük védelmére és az elemzés szerint ez kiterjedhet más adathordozókra is, mint az MP3 lejátszó vagy a mobiltelefon. Ez azonban fokozza a felhasználók közti különbségek erősödését is. Megszűnőben a számítógépes ismereteket tekintve vett középosztály, nő a digitális szakadék, és nem csak az internetezők és a világhálót nem használók között. Hiszen attól még, hogy egyre több védelemre szoruló adatunk van, nem biztos, hogy egy csapásra szakértők válunk a biztonságos tárolás és a megfelelő hozzáférés témájában. Nehezít a helyzeten a digitális szabványok kiismerhetetlen sokasága és különbségei. Ha valaki alapfokú felhasználó, akkor szakember segítsége nélkül könnyen lehet, hogy nem képes adatainak megfelelő kezelésére.

Felvásárlás, GPS és új vetélytársak

A telekommunikációs szektorban az elemzők kihangsúlyozzák, hogy az amerikai hitelválság, melynek hatása Európára is kiterjedt milyen befolyással lehet a különböző felvásárlási és fúziós törekvésekre. Kiemelik, hogy az Európai Unióban már adottak a határon túli terjeszkedés jogi lehetőségei is. Ezen felül a feltörekvő piac cégeinek mozgástere is bővül, hiszen újabb és újabb előfizetőjük ezrei stabil gazdasági bázist jelentenek számukra. Ami azonban az egyének számára érdekesebb lehet, hogy várhatóan folytatódik az adatátviteli sebességmámor, még akkor is, ha jelenleg egy újabb ugrásszerű gyorsításhoz technológiai fejlesztés lenne szükséges, ami meg, mint tudjuk nem két fillér. Kérdés hogy meddig tud nyereséges maradni egy telekommunikációs cég a drága fejlesztési költségek mellett.



Az előrejelzés szerint 2008 a GPS-mobil éve lesz. Azonban ennek a felhasználók gyakorlati oldaláról nem látszik semmilyen motivációs indoka, hiszen megfelelő plusz tartalom és szolgáltatás híján a GPS egyelőre nem sok értéket jelent a mobilokban, ugyanis a műholdas navigáció járműves és gyalogos használata (és a felhasználói igények) közötti különbségeket nem veszik figyelembe a szolgáltatók.

A szektornak problémát jelenthet a digitális kommunikáció térnyerésével az emberek egyre nagyobb igénye az információcserére, illetve az, hogy ennek az éhségnek a kiaknázása rajtuk keresztül is folyjon. Ha a különböző közösségi oldalak és blogok használói kizárólag az új médiumokat használják kommunikációra, valamit lépniük kell a piacvesztés megakadályozására.

Az előrejelzés kitér még a GSM technológiára is, mely idén ünnepli 21 születésnapját. A GSM hálózatok esetében is új stratégiák kidolgozását látják szükségesnek azért a jövendölés szerint „kétszáz ország mintegy 700 GSM hálózatán várhatóan több mint 16 milliárd percnyi beszélgetés zajlik, és 6 milliárd szöveges üzenet halad majd át, egyetlen nap leforgása alatt” 2008-ban is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását