2024. május 3. - Tímea, Irma

100 éve született Zsigray Julianna

Száz éve, 1908. február 15-én (más források szerint 1903-ban) született Törökszentmiklóson Zsigray Julianna költő, író, regényes életrajzok szerzője. Írói készségét édesanyjától örökölte, akinek ifjúkorában verseskötete is megjelent.
2008. február 13. szerda 12:27 - Hírextra
Irodalmi pályafutása a Nyugatban indult, a rangos folyóirat 1927-ben közölte Álmok című novelláját. 1929-ben megnyerte az Új Idők novellapályázatát, s 1944-ig élete a Herczeg Ferenc szerkesztette képes hetilaphoz, illetve a lapot megjelentető Singer és Wolfner Könyvkiadóhoz kötődött. Végigjárta a kiadó munka különböző állomásait, volt korrektor, lektor, majd szerkesztő. E kiadó jelentette meg első műveit is, köztük 1931-ben a nagy sikert aratott Szüts Mara házassága című regényét, amely a harmincas-negyvenes években a társasági műveltség egyik pillérének számított. Páratlan népszerűségét nem mindennapi (írói) termékenységének köszönhette, évente láttak napvilágot regényei, verseskötetei. Tematikája a szerelem, a házasság, a dzsentrivilág, az úri középosztály élete volt, gazdag képzelőerő, fordulatos cselekmény, némi szentimentalizmus jellemezte írásait, amelyeknek egyetlen célja a középosztálybeli, kispolgári olvasóközönség szórakoztatása volt. Tehetségét a filmipar is felismerte, több, igen népszerű film forgatókönyvét írta (Tilos a szerelem, Halálos csók, Tóparti látomás).

1944-ben, a német megszállás után felállt a kiadó szerkesztői székéből, s minden figyelmét, találékonyságát az üldözöttek megmentésére fordította. A háború után írói pályája folytatódott, egészen az 1948-as Hűség című regénye megjelenéséig, ezt követően 1957-ig nem publikálhatott. Némi malíciával így foglalta össze életének sorsfordulóit: "A felszabadulás előtt zsidóbérenc voltam, utána osztályidegen arisztokrata."

A kényszerű hallgatás évei is munkával teltek, könyvtárakban, levéltárakban töltötte ideje jó részét, későbbi életrajzi regényeihez gyűjtötte össze az anyagot. Munkájának, kutatásainak gyümölcse 1957-ben érett meg, a hallgatás időszakát megtörve ekkor jelent meg az Erkel Ferenc életét feldolgozó A Sugár úti palota. A hamar közkedveltté váló könyvet még két hasonló mű követte, a Lehár Ferencről szóló Tragikus keringő, illetve a hegedűvirtuóz Reményi Ede életét feldolgozó Tékozló élet, mindkettő szép sikert aratott. Emellett írt történelmi regényeket és ifjúsági műveket is.
Élete utolsó éveiben az írónő Kiskunhalasra költözött, a Tőr és paróka című 1986-os regénye is itt készült. 1987. február 21-én halt meg, utolsó, a szerelemről szóló művét már nem tudta befejezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását