2024. május 16. - Mózes, Botond

Nonprofit társaság lesz a Leader-közösség

A 33 települést felölelő, 194 tagból álló Dél-balatoni Helyi Közösség úgy határozott, hogy nonprofit zártkörű részvénytársaságként pályáz a Leader-program forrásaira, sikeressége esetén mintegy másfél milliárd fejlesztési pénzhez juttatva a térséget - mon
2008. február 12. kedd 20:43 - Hírextra

Kollmann Gergely kifejtette, a vidékfejlesztő Leader-programokból eddig kimaradt dél-balatoni térségben fontos előrelépés a zrt. megalapítása, amely Somogy megye első nonprofit részvénytársasága lesz. A Dél-balatoni LEADER Nonprofit Zrt. néven, buzsáki székhellyel bejegyezni kívánt cég alaptőkéjét a gazdasági- és civil szervezetekből, egyéni vállalkozókból, önkormányzatokból álló tagok adják össze. Mindegyikük 26 névre szóló részvényt jegyezhet, darabját ezer forintért, amit a Leader-program végéig, vagyis 2014-ig nem ruházhat át másra.

A közösség 9 fős választott bizottsága napokon belül megkezdi az érintett térségben a fejlesztési igények felmérését, ami alapján négy hónapon belül be kell nyújtania a földművelésügyi tárcához a fejlesztési stratégiai tervét. Amennyiben ezt a szaktárca támogatandónak ítéli, a dél-balatoni Leader-csoportnak lakosság és területarányosan járó 772 millió forintos kerete további 532 millió forinttal lesz bővíthető, továbbá külön 168 millió forintnyi támogatáshoz jut a közösség területén belüli, hátrányos helyzetűnek számító lengyeltóti kistérség.

Kollmann Gergely hangsúlyozta, a Leader-program lényege, hogy általa a helyi igényeknek megfelelő helyi elképzelések valósulhatnak meg. Az eddigi tapasztalatok szerint előnyt élveznek a mezőgazdasági, a kulturális, a turisztikai, a megújuló energiákkal és a helyi termékekkel kapcsolatos elképzelések, de a dél-balatoni prioritásokról majd a helyi közösség fog dönteni - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását