2024. május 3. - Tímea, Irma

Az egyháznak szólnia kell

Az egyháznak ki kell nyilvánítania a véleményét társadalmi kérdésekben, de meg kell húznia szerepvállalásának határát - hangoztatta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a kedden Budapesten tartott évértékelő sajtó
2008. február 12. kedd 20:59 - Hírextra

A társadalmat foglalkoztató kérdések között említette az egészségügy, az oktatás és a környezetvédelem témakörét, amelyek terén a civil társadalom "önkifejező és érdekérvényesítő képessége" megítélése szerint gyenge. Emiatt az egyháznak képviselnie kell sokak véleményét, még akkor is, ha a kormány nem folytat érdemi párbeszédet a lakossággal - mondta.

A társadalmi kérdésekkel kapcsolatban Bölcskei Gusztáv megjegyezte: az egyház nem önmagáért működő intézmény, hanem "kifelé irányul a tevékenysége", amelynek során az egyház "Isten kezében eszköz".

Példaként említette Martin Luther Kinget, aki polgárjogi harcosként és amerikai protestáns lelkészként rendszeresen megszólalt közügyekben.

Az egyház helyzetét elemezve kijelentette: "illúziók nélkül, de reménységgel próbálunk élni és megmaradni", ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarok jóléti társadalomba vetett hite megingott. Az állami forráskivonások miatt így elmélyül a szegénység - közölte.

A református püspök másik "illúzióvesztésként" kitért arra, hogy a pártpolitikai megfontolások felülírják a választópolgárok akaratát, ami véleménye szerint legutóbb az egészségbiztosítási törvény megszavazásakor megnyilvánult.

Újabb csalódásként értékelte Bölcskei Gusztáv a határon túli magyarok és az anyaország kapcsolatát, amely a schengeni határok keletebbre kerülésével újabb nehézséget kell leküzdjön. Példaként hozta fel a kárpátaljai református egyháztagoknak a magyarországi református nőszövetségi konferenciára való eljutásának akadályoztatását a vízumkényszer miatt.

A magyar-magyar kapcsolatok javításának lehetőségeként jellemezte a Generális Konvent munkáját. Rendszeres összejövetelekkel a határon túli magyar református vezetők és az anyaországiak összetartozását segítik elő - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását