2024. május 4. - Mónika, Flórián

A hollywoodi írók díjai

A hollywoodi forgatókönyv-írók is kihirdették idei filmes és televíziós díjaikat, három hónapja tartó sztrájkjuk miatt azonban saját díjkiosztó gálájuk is elmaradt. Az Amerikai Írók Céhe (WGA) a legjobb eredeti forgatókönyv díját a Juno című vígjátéknak (
2008. február 11. hétfő 06:45 - Hírextra

A legjobb adaptált forgatókönyvért a Nem vénnek való vidéket tüntették ki, amelyet Ethan Coen és Joel Coen írt Cormac McCarthy regénye alapján. Utóbbi alkotás vezeti nyolc jelöléssel az Oscar-díjra pályázó filmek listáját a Vérző arany című filmmel, amely ugyanennyi jelölést kapott.

A Juno győzelmére sokan számítottak, de néhány szakértő szerint inkább a Michael Claytonnak járt volna a díj. Meglepetés, hogy a Taxi to the Dark Side (Alex Gibney) maga mögé utasította a No End in Sight, valamint a Sicko című alkotást a dokumentumfilmek mezőnyében.

A WGA kitüntetettjei között volt drámai sorozat kategóriában a HBO-n vetített a The Wire (Drót), a vígjáték sorozatoknál az NBC-n látható 30 Rock nyert.

Az új tévésorozatok versenyében a legjobb forgatókönyvek díját a Mad Men nyerte. A dráma epizód kategóriában a Maffiózók, a vígjáték epizódok között a The Office forgatókönyve lett a legjobb. A nappali sorozatok versenyében a The Young and the Restless (Nyughatatlan fiatalok) győzött.
Úgy tűnik, a jövő héten befejeződhet a forgatókönyvírók három hónapja tartó sztrájkja: a WGA szombaton jelentette be, hogy három évre szóló előzetes megállapodást kötöttek a stúdiókkal.
Az első hírek még arról szóltak, hogy már csak formaságok vannak a megegyezés útjában és a forgatókönyvírók hétfőtől ismét tollat ragadhatnak. Kiderült azonban, hogy a megállapodást még meg kell szavaztatni az írókkal, akik így legkorábban szerdán állhatnak munkába. A megállapodás hivatalos formába öntése két hétbe telhet.

A szakszervezeti vezetők a megállapodás jóváhagyására és a sztrájk befejezésére buzdítanak. A WGA közlése szerint a megegyezésnek - amelynek feltételeit a New York-ban és Hollywoodban egyaránt sztrájkoló írókkal is ismertették - kedvező a visszhangja. Megfigyelők szerint az írók körében "óvatos optimizmus" uralkodik.

A forgatókönyv-írókat képviselő WGA e-mailben értesítette 10500 tagját az előzetes megállapodásról. Sikerült egyetértésre jutni azokról a számítási képletekről, amelyek alapján az írók megfelelő részesedéshez juthatnak az új médiában, az interneten forgalmazott produkciók utáni bevételekből.
A forgatókönyvírók sztrájkja miatt már több televíziós műsor gyártása megbénult és néhány filmes díjkiosztó ünnepség, közöttük az Arany Glóbusz-gála is áldozatul esett. Ha a munkabeszüntetés véget ér, elhárul az akadály a hollywoodi filmipar legfényesebb eseményének, a két hét múlva esedékes Oscar-gálának a megrendezése elől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását