2024. május 5. - Györgyi

Lech Walesát küldenék a Bölcsek Tanácsába

Magyarország kezdeményezi, hogy a visegrádi négyek közös jelöltet állítsanak az EU jövőjével foglalkozó Bölcsek Tanácsába az egykori lengyel elnök, Lech Walesa személyében - tájékoztatta a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI-t.
2008. február 8. péntek 18:01 - Hírextra

"A magyar kormány támogatja a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk felvetését, hogy Lech Walesa, a Szolidaritás mozgalom egykori vezetője, Lengyelország volt elnöke legyen a visegrádi országok közös jelöltje. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben kezdeményezte a négy ország egyeztetését a közös jelöltállításról" - olvasható a közleményben.

A magyar kormány álláspontja szerint a közös jelölt hatékonyabban képviselheti a régió országait és egyben szorosabbá tenné Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködését az unió jövőjének alakításában.

A Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezésére létrejött Bölcsek Tanácsa az EU középtávú jövőjének alakításán lesz hivatott gondolkodni. A tanács mandátumát az Európai Tanács 2007. decemberi ülésén fogadták el az állam- és kormányfők. Az akkori döntés szerint Felipe González volt spanyol kormányfő vezeti majd a magas rangú szakértői csoportot.

A Bölcsek Tanácsa az EU 2020 utáni arculatára összpontosít majd, és jelentését 2010 végére készíti el. Mandátumában szerepel az EU gazdasági és szociális modellje, a jogállamiság, a környezetvédelem, a nemzetközi stabilitási törekvések, a bevándorlás, az energiaellátás, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépés témaköre. A megbízatás hivatalosan nem terjed ki az EU bővítésének kérdésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását