2024. május 5. - Györgyi

Mitől jó a házasság?

A házasság hetének végén, február tizedikén ünnepeljük a házasság világnapját. Van okunk az ünneplésre? A statisztikák szerint évről évre csökken a házasságkötések száma, és több a válás. Mi a titka a jó házasságnak? Baktay Zelka családpszichológussal pró
2008. február 8. péntek 09:18 - Hírextra
- Mitől működnek jól, illetve mitől nem működnek egyes házasságok?

- Egy példát mondok el, abban benne van a válasz. Képzeljünk el egy négy lábú asztalt, legyen ez a házasság és ennek a házasságnak négy fontos oszlopa van, esetünkben a lábak. Ha az oszlopok megfelelően funkcionálnak, a házasság stabil - állítja Baktay Zelka.

- Melyek tehát a legfontosabb elemek?

- Kezdem a társas funkcióval, tehát beszélgetünk, szórakozunk, párunkkal élünk. Az érintést emelem ki másodsorban, amihez már a szemkontaktust is hozzákapcsolom, a simogatás mellé, mint az erotika és a szexualitás felélesztőjét. Harmadik az egzisztenciális lábazat, anyagi dolgok, takarékosság, mennyit tudunk céljainkra költeni, nyaralásra félre tenni, tehát minden, ami a családi költségvetéssel összefügg. Végül a szülői funkció, de ebbe nemcsak a gyerek tartozik bele, hanem az is, miként gondolkodunk közös dolgainkról, legyen az akár egy házépítési terv is. Természetesen ezek az említett alapok nem mereven elkülönültek, hanem átfedésekkel léteznek. Ha valamelyik "láb" nem stabil, a házasságban problémák alakulnak ki.

- Hol csorbulhat a stabilitás?

- Érdekes módon a szülői funkciók esetében. A gyerek elveszi az időt a szülőktől, az apuka egyre többet dolgozik, hiszen kell a pénz, fáradtan, későn ér haza, anyuka egész nap otthon, így nagyon nehezen tudnak a szülők a gyerekre ráhangolódni. Nincs lehetőség intimitásra sem, mert a gyerek közéjük furakodik, későn alszik el.

- Sokan állítják, a gyerek az összekötő kapocs még egy megromlott házasságban is.
- Bizony. Az, hogy összekötő, egyrészt igaz lehet. De ha a házasság rosszul működik és a szülők csak azért vannak együtt, hogy a gyerekről gondoskodjanak, az már a házasság végét is jelentheti. A gyerek nem a házasságot tartja össze, hanem a családot! - figyelmeztet a különbségre a családpszichológus.

- Az arany- vagy ezüstlakodalmukat ünneplők aligha ússzák meg a sztereotip kérdést: mi a sikeres házasság titka? Egyáltalán: van titok?

- A már említett ""négylábas rendszert kell jól működtetni. Figyeljünk mind a négy lábra! Nagyon fontos, hogy milyen a felek közti kommunikáció, mennyire fogalmazzák meg sérelmeiket már az első alkalommal. Kis hibát mindig egyszerűbb korrigálni. Az emberek azt hiszik, hogy ők okozzák a konfliktusokat, holott a hibák legtöbbször a körülményekből adódnak. Lényeges dolognak tartom azt is, hogyan aránylik a párkapcsolatban a kötődés és függetlenség. Ha nagy a függetlenség és nincs kötődés, akkor lényegében csak vegetál a házasság. Viszont az ellenkezője sem jó, hiszen a nagy kötődés a család létét veszélyezteti. Muszáj néha elengedni egymás kezét, önállóan cselekedni. Meg kell találni az ideális középutat, a helyes arányt.

- Mennyire igénylik a párok a pszichológus segítségét problémáik, nehézségeik megoldásánál?

- Öt éve általában akkor kerestek meg, amikor úgy érezték, nagyon nagy baj van. Ma viszont jönnek akkor is, ha gyermeket várnak, esetleg a társuk nyugdíjba megy, vagy egyszerűen beszélgetni szeretnének. Az autónkat is elvisszük évente szakemberhez, nincs-e rejtett hiba, a párkapcsolatot sem árt néha átvizsgálni. Szerencsére a szemlélet is változott, nem állítják valakire, hogy gyenge, csupán azért, mert felkeres egy pszichológust. Ahogy a fodrász is archoz igazít frizurát, nekünk is egyénileg kell az emberek lelkével, problémájával foglalkozni - összegzi tapasztalatait Baktay Zelka.

- Gyakran említi a segítséget. Nem tartja fontosnak már gyerekkorban - iskolai oktatás keretében - tanítani, felkészíteni a fiatalokat a párkapcsolatra, házaséletre, ezáltal segítve a felnőtt élet első lépéseit?

- Nagyon jó lenne. Bízom benne, hamarosan rájönnek az oktatásért felelősök, hogy bőven van pótolni való ezen a területen. Hiszen ahogy a rendőrség tart balesetmegelőzési órákat, úgy pszichológusok is tarthatnának felkészítést a harmonikus párkapcsolatra, házaséletre. A párkeresés olyan műfaj, ami tanítható, amelyben lehet fejlődni, alakulni. Az, hogy megtaláljuk a párunkat, csupán az első lépés. Folyamatosan kell dolgozni a sikeres párkapcsolatért.
Baktay Zelka véleménye szerint a házasság ma is fontos. Van ereje, lélektani hatása annak, amikor két ember hivatalosan kijelenti: összetartozik. Nem is jogi értelemben látja a lényeget, hiszen ma már az élettársi kapcsolat is elfogadott, a lelki jelentőségét hangsúlyozta. A házastársak apró örömöket, bánatokat idő teltével felednek, de az esküvő emléke örökre megmarad.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását