2024. május 14. - Bonifác

Megszűnik a munkavállalók jogorvoslata?

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának közös nyilatkozata a bíróság előtti munkaügyi vitával kapcsolatos perköltségviselés új szabályairól. Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala tiltakozik a Kormány azon intézkedése ell
2008. február 8. péntek 17:13 - Hírextra
A munkavállalói oldal elfogadhatatlannak és törvénysértőnek tartja, hogy az igazságügyi tárca az országos érdekegyeztetés megkerülésével – a jogi segítségnyújtásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező jogszabály záró rendelkezései között elrejtve – adta ki ezt a munkavállaló-ellenes módosítást. A perköltség viselésének új szabályai nemcsak akkor alkalmazandóak, ha a munkavállaló indítja a munkaügyi pert, hanem akkor is, ha a munkáltató visz valamely ügyet bíróság elé, s megnyeri a munkavállalóval szemben. Eddig a munkavállalók számára a jogszabály tárgyi költségmentességet biztosított a munkaügyi vitákban, ami azt jelentette, hogy –személyes anyagi körülményeitől függetlenül - minden munkavállaló esetében érvényesült az a kedvezmény, hogy a munkaügyi bírósági eljárással felmerült költségeket (bírósági eljárási illeték (a pertárgyérték 6 %-a), szakértői díjak, tanuk költségei, stb.) akkor sem kellett megfizetniük, ha elveszítették a pert. A 2oo8. február 6-a után induló munkaügyi perekben a munkavállalók az összes perköltség viselésére kötelesek lesznek. A jogszabály egyetlen kedvezményként annyit nyújt, hogy a perköltséget nem kell megelőlegezni, hanem azt csak az eljárás jogerős befejezése után kell megfizetni.

A munkavállalói oldal követeli, hogy az Igazságügyi Minisztérium vonja vissza a munkaügyi perek költségmentességének megszüntetéséről kiadott rendeletét /56/2007. (XII. 22.) IRM rendelet 127. § (2) bekezdés/, és ezzel kapcsolatban kezdje meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a tárgyalásokat.

Budapest, 2008. február 8.

Palkovics Imre,
soros elnök
Országos Érdekegyeztető Tanács
munkavállalói oldal
Kiadó: Munkástanácsok Országos Szövetsége
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását