2024. április 27. - Zita

Konferencia a romákról

A roma kultúra és a cigány identitástudat megőrzését, egy új szemléletű társadalom megteremtését szorgalmazták az Európai Integrációs Cigány Szövetség által Új hang címmel tartott pénteki budapesti konferencián felszólalók.
2008. február 8. péntek 14:36 - Hírextra

A rendezvényen a tudományos és közélet cigány képviselői mellett főiskolás és egyetemista roma fiatalok foglalkoztak a hazai cigányság helyzetével.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője a konferencia megnyitóján azt mondta: az államfő nem dolgozhat ki programokat, cselekvési terveket a hátrányos helyzetű emberek problémáinak megoldására, de felhívhatja a figyelmet a legfontosabb kérdésekre, így a köztársasági elnök ötéves ciklusának második felében hangsúlyosabb szerepet kap a határon túli magyarság kérdése mellett a hazai cigányság ügye is.

Nincs idő, nincs ok, hogy tétlenkedjünk akkor, amikor gyermekek nőnek fel úgy, hogy nem látnak munkába járó embereket, falvak néptelenednek el - tolmácsolta Kumin Frenec a köztársasági elnök gondolatait, emlékeztetve, hogy Sólyom László múlt év telén a Csereháton járva Tomoron egy olyan jól működő tanodát is meglátogatott, amely azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akik lemaradtak tanulmányaikban.

Az államfő a konferencia résztvevőin keresztül a cigány társadalomnak azt üzente: integrálódjanak és ne asszimilálódjanak, őrizzék meg identitásukat, és azok a fiatalok, akik egyetemet végeztek, ne Budapesten, vagy különböző minisztériumokban vállaljanak állást, hanem saját környezetükbe visszatérve hasznosítsák a megszerzett tudást, példát mutatva így a felnövő új nemzedéknek.
Rostás-Farkas György József Attila-díjas író-költő úgy fogalmazott: "40 évig kényszer asszimiláció folyt az országban, a cigányságnak végre kezébe kell vennie saját sorsa irányítását, nem hagyhatjuk, hogy mint eddig, mások döntsenek helyettünk".

Megjegyezte, a cigányság kettős identitástudatú, hisz mintegy 700 éve él a Kárpát-medencében, és véleménye szerint az új roma értelmiségi réteg felelőssége, hogy az általuk elindított úton haladva kiharcolják a cigány kulturális intézmények, így a roma múzeum és színház megteremtését, amellyel sok évtizede adós a magyar társadalom.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a cigányság ügyét ki kell emelni a pártpolitikából, és egy új szemléletnek kell megjelennie a politikai és a társadalmi közéletben.

Kamarás István, az Európai Integrációs Cigány Szövetség elnöke, a konferencia főszervezője azt mondta: azonos identitáson alapuló szakmai tudásra van szükség, hogy az új hang, az új beszéd és világnézet megfoganjon az országban.

Solymosi Imre, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöke szerint ahhoz, hogy az értelmiségivé vált fiatalok visszatérhessenek saját környezetükbe, ösztönző támogatásokra van szükség, és arra biztatta őket, hogy vállaljanak aktív közéleti szerepet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását