2024. április 26. - Ervin

Hradzsinmenedzser

Nincs pénzünk a Hradzsin karbantartására, az alkalmazottak bérei csapnivalóak, rendkívül nehéz még a mindennapi működés bebiztosítása is. Ilyen panaszokat lehett hallani a cseh államfői hivatalból azokban az években, amikor a művészlelkű és kissé bohém Vá
2008. február 8. péntek 11:53 - Hírextra
Bár az alapfeltételek gyakorlatilag nem változtak, a közgazdász Václav Klaus elnökségének öt éve alatt máris nyereséges és jó menő "céggé" alakította át a Hradzsint, amely a vén Európa egyik legnagyobb és jó karban lévő várrendszere. Míg 2002-ben, Havel regnálásának utolsó évében az állami költségvetés 90 millió koronával segítette a vár működtetését, addig 2006-ban ez 130 millió korona volt. Tekintetbe véve az inflációt az összegek között nincs lényeges különbség.

Klaus idején azonban lényegesen megugrott a Hradzsin látogatóinak száma, s hasonló mértékben emelkedtek a bevételek is. Összehasonlításul: 2002-ben 1,3 millió látogatót fogadott a vár, míg 2006-ban már 2,25 milliót. A tavalyi adatok még nem ismertek, de az előzetes információk szerint további növekedés volt. Mindez természetesen a belépőkért beszedett összegeken is meglátszik: 2002-ben ez 158 millió, míg 2006-ban 248 millió korona volt.

Nagyon megugrott a Hradzsin teljes bevételeinek az összege, s 300 millió koronáról a négy év alatt 600 millióra emelkedett. "Csak annyi történt, hogy az új vezetés másképpen kezeli a Hradzsint. Most menedzseri a hozzáállás" - kommentálta a helyzetet Petr Hájek, a cseh államfő szóvivője.

Václav Klaus mindjárt hivatalba lépése után meghirdette a "nyitott Hradzsin" programot. Bár sokan eleinte fenntartással fogadták, mert az hitték, hogy Klaus valamiféle "Disneylanddé" süllyeszti a cseh királyok egykori székhelyét, a program nem ebbe az irányba vitte a változásokat. A változások lényege, hogy a korábbiaknál sokkal vonzóbb és szélesebb tömegeket megmozgató kiállításokat, rendezvényeket tartanak a várban, nyitottak a várkertek és több, korábban zárt terület látogatható. Új ismeretterjesztő útvonalak is születtek, amelyek a gyermekes családok számára is nagyon vonzóak. Az érem másik oldala, hogy például fizetéses lett a híres Aranyutcácska. "Ez volt az egyetlen lehetőség, hogy szabályozzuk a kis utca látogatottságát" - állítja Hájek.

"Korábban elég volt két-három óra, hogy megnézzük a legérdekesebb dolgokat, s aztán elmentünk sörözni. A nagy kiterjedésű épületegyüttesben most már hosszú sétákat is lehet tenni, pihenni a parkokban és közben a sörözés is megoldott" - foglalta össze a változásokat egy idegenvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását