2024. március 29. - Auguszta

Gyaloglással fejlesztenek energiát

A gyaloglás közben felszabaduló energiát hasznosító biomechanikus dinamót fejlesztettek ki kanadai kutatók - írja a Science című brti tudományos magazin.
2008. február 8. péntek 15:09 - Hírextra

A térdre szerelhető dinamó működési elve ugyanaz, mint a fékezéskor keletkező energiát elektromos árammá alakító hibrid motoroké. A lépés utolsó fázisában, a láb előrelendülését fékező automatikus mozdulat során felszabadult energiát hasznosítja. Egy percnyi sétával annyi áramot termel, amennyivel 30 percig működik egy mobiltelefon - áll az amerikai tudományos magazin legújabb számában megjelent beszámolóban.

A készülék úgy néz ki, mint a térdizületi sérüléseknél alkalmazott ortopédiai eszköz oldalán egy apró generátorral. A Simon-Fraser Egyetemen, Burnabyben végzett tesztek eredménye szerint az energiamérlege pozitív, azaz egy watt áram előállítása egy wattnál kevesebb energiabefektetést igényel, míg például a kézzel hajtott kurblis generátoroknál egy a hathoz az arány.
A szerkezet hátránya, hogy elég ormótlan és viszonylag nehéz, a súlya 1,6 kilogramm. A továbbfejlesztett változat azonban sokkal könnyebb és praktikusabb lesz - ígéri Max Donelan, a kutatócsoport vezetője.

Az újgenerációs térddinamót kirándulók vagy katonák is használhatják majd, például mobiltelefon vagy hordozható GPS-készülék feltöltésére. Ha sikerül miniatürizálni, akkor az emberi szervezetbe is beültethetik akár. Így nem kéne műteni azokat, akiknek a szívritmus-szabályozójában vagy az inzulinadagolójában lemerült az akkumulátor. Néhány perc séta is elég lenne a feltöltéshez.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását