2024. április 29. - Péter

Globálisan a globalizációról

A BBC nagyszabású felmérést készített a globalizáció kérdéséről a világ 34 országában, s mint kiderült, a globalizáció élesen megosztja az emberiséget - olvasható a BBC News honlapján. A 34 ország megkérdezettjeinek fele azt válaszolta, hogy a globalizác
2008. február 8. péntek 12:27 - Hírextra
A globalizáció miatti aggodalom a világ leggazdagabb országaiban a legnagyobb, mivel számos szegény országban általános nézet, hogy a gazdasági fejlődés terheit és gyümölcseit nem igazságosan osztják el.

A szegény országokban - főként a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Brazíliában, Kenyában és Mexikóban - az emberek nagy része úgy véli, hogy a globalizáció túl lassú, mivel nem tartja igazságosnak a javak elosztását.

Összességében a világ közvéleményének 64 százaléka tartja igazságtalannak a javak elosztását, másként kifejezve: 34 országból 27-ben a többség ezen a véleményen van. Kivétel Kína, ahol rendkívüli gyorsaságú gazdasági fejlődés ment végbe - évi tíz százalék feletti növekedés - az utóbbi tíz évben. A városban élő kínaiak többsége azt mondta, hogy a javakat igazságosan osztják el, bár a közgaszdászok szerint a vidék és a városok közti szakadék szélesedett.

Hasonló a helyzet Indiában, de ott nem fejeződött be időben a közvélemény-kutatás, ezért nem lehetett belefoglalni a felmérésbe.

Az Egyesült Államokban a lakosság 22 százaléka azt mondta, hogy a gazdasági feltételek javulnak hazájukban, és 78 százalék szerint a gazdaság hanyatlik.

A francia, olasz és japán lakosság hasonlóan borúlátó, mivel csupán a franciák 22 százaléka és a japánok 33 százaléka látja javulónak a gazdasági helyzetet.

Ezzel szemben derűlátás jellemző Kínában, Oroszországban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Arab Emírségekben, vagyis minden olyan országban, amelynek hasznára válik a gazdasági fejlődés, részben a kőlaj és az ásványok emelkedő árának következtében.
A legnagyobb aggodalom Nyugat-Európában a franciáknál, a spanyoloknál és az olaszoknál figyelhető meg, mivel ők a fejlődés társadalmi modelljét részesítik előnyben.

Az aggodalom valamivel kisebb az angolszász országokban, így az USA-ban és Angliában, ahol a fejlődés egyre lassabb, és a társadalmi egyenlőtlenség egyre élesebb.
A felmérés során 34 ország 34 ezer lakosával beszélgettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását