2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Orvosi rendelőben is lehet szavazni a vizitdíjról

A március 9-ei népszavazáson számos olyan település lesz, ahol orvosi rendelőben kialakított szavazókörben voksolhatnak, de lesz olyan hely is, ahol felsőoktatási intézményben ikszelhetnek majd az emberek a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében.
2008. február 7. csütörtök 08:54 - Hírextra
Az országos népszavazáson az ország egyetlen választókerületet alkot majd, mintegy 11 ezer szavazókörrel. A valasztas.hu oldalon közzétett lista ebből azt a több mint 3.100 szavazókört összesíti, ahol az igazolással lakóhelyüktől eltérő településen szavazó állampolgárok, illetve a hajléktalanok is szavazhatnak majd.

A listából az derül ki, hogy 14 megye 23 településén biztosan lesz olyan szavazókör, amelyet orvosi vagy szakorvosi rendelőben, fogorvosnál vagy a védőnői rendelőben alakítanak ki, így az az érdekes helyzet állhat elő például a Borsod megyei Emődön, a Pest megyei Érden vagy a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban, hogy ugyanabban az épületben szavazhatnak az emberek a vizitdíjról, ahol azt néhány nappal a referendum előtt esetleg még befizették.

A tandíjról szóló kérdés miatt szintén érdekességnek számít, hogy Budapesten a Szegedi Tudományegyetem Médiaintézetének kispesti épületében is lesz szavazóhelyiség.
Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a szavazókörökben a legszigorúbban be kell tartani, hogy semmilyen hirdetmény vagy plakát nem maradhat, ami a választópolgárt befolyásolhatja, s ebből a szempontból mindegy, hogy az adott szavazókört milyen közintézményben, művelődési házban, általános iskolában, felsőoktatási intézményben vagy rendelőintézetben alakítják ki.

A jogszabályok szerint a szavazókörök településenkénti számát, sorszámát és területét a helyi választási iroda vezetője állapítja meg. Az eddigi választások, például a 2004-es kettős állampolgárságról és kórházprivatizációról szóló országos népszavazás adatai azt mutatják, hogy a legtöbb helyen a szavazóköröket eddig is általános- vagy középiskolákban, óvodákban, kultúrházakban, könyvtárakban, polgármesteri hivatalban, orvosi rendelőkben alakították ki, de akadt példa arra is, hogy tűzoltószertárban volt szavazóhelyiség.

A szavazóköröket úgy kell kialakítani, hogy egy szavazókörhöz mintegy 600, de legfeljebb 1.200 választópolgár tartozzon, és minden településen legyen legalább egy szavazókör, akkor is, ha az ott élő választópolgárok száma a 600 főt nem éri el.

Ha egy településen két vagy több szavazókört alakítanak ki, a választási iroda vezetőjének ki kell jelölnie azt a szavazókört, ahol az igazolással szavazók, és a lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, vagyis a hajléktalanok is leadhatják szavazataikat. A választási eljárási törvény szerint a szavazóhelyiség nem lehet olyan épületben, amely a jelölt vagy a jelölő szervezet használatában van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását