2024. április 26. - Ervin

100 éves a Toblerone csoki

Bern, 1908: Theodor Tobler, az ismert csokoládékészítő fia és annak unokatestvére, Emil Baumann ott álltak a tűzhely mellett és egy új recepttel kísérleteztek, ekkor született meg az eredeti Toblerone csokoládé.
2008. február 7. csütörtök 16:45 - Hírextra

A Tobler család sikertörténete 1867-ben kezdődött egy berni csokoládéüzletben. A finomságok olyan jól fogytak, hogy a családfő és fiai 1899-ben saját csokoládéüzemet nyitottak.

Azután 1908-ban megszületett a Toblerone, a név, amely Tobler, valamint a torrone (a mézes-mandulás nugát olasz kifejezése) szavak játékából lett összefűzve. A piramis alakú csokicsodának akkora sikere lett, hogy Toblerék 1909-ben már le is védették a márkát.

1920-ban a külcsín ugyan megváltozott, a sas helyét a Bern városának jelképeként is szolgáló medve alakja vette át a csomagoláson, a belbecs azonban érintetlen maradt. A sas aztán 10 évvel később újra visszatért, mivel a svájci hatóságok megtiltották, hogy az ország jelképeit különböző termékek csomagolásain tüntessék fel.

A hatvanas évek forradalmi hulláma Svájcot sem kerülte el, a Toblerone esetében ez a sötétbarna csomagolásban megjelenő étcsokoládés változat megszületését jelentette. 1973-ban újabb kistestvérrel gazdagodott a család, a csokoládéimádók igényeit kielégítendő piacra dobták a fehér csokoládés változatot.

1995-ben nem a méret a lényeg felkiáltással jöttek a minik, a mindössze 12,5 grammos Tobleronék, egy évvel később pedig a kék-fehér csomagolásban díszelgő töltött változat hódította meg a világot. A sikertörténet újabb fejezetét az év csokoládé sikerének bizonyuló Toblerone praliné írta 1998-ban.

A telhetetleneknek sem kell aggódniuk, kapható a Toblerone 4,5 kilós változata is, a Toblerone Jumbo névre keresztelt "csöppségnek" azonban nem árt helyet biztosítani a bevásárlókosárban, mivel 80 cm hosszú.

A világhíres finomság csomagolásán évtizedek óta az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a Matterhorn látható, de aki elég figyelmesen megnézi a csomagolást, észre veheti, hogy a hegycsúcsot ábrázoló rajzba egy medve alakját is elrejtették.

A csoki sikerét mutatja, hogy csak 2007-ben annyi tábla Toblerone csokoládét gyártottak, ahány ember él a földön. Az első mandulával és mézzel ízesített tejcsokoládé jubileuma alkalmából ebben az évben vándorkiállítás kel útra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását