2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyar agykutatók kísérlete űrhajósokon

Ma indul útnak az Atlantis űrrepülőgép, rakterében az európai fejlesztésű Columbus laboratóriummal. A nemzetközi űrállomáshoz csatlakozó laborban októbertől az MTA Pszichológiai Kutatóintézet űrkutató csoportja által kifejlesztett kísérleteket végzik - ír
2008. február 7. csütörtök 10:48 - Hírextra
Két hónapot késett a NASA Atlantis űrrepülőgépének fellövése. Eredetileg tavaly december 6-án kellett volna utolsó előtti útjára fellőni az űrsiklót, de az indítást törölték, mert a gép külső üzemanyagtartályának egyik szintjelzője üzemképtelen volt. A januári kilövés sem jött össze, ezért indulhat csak magyar idő szerint ma este az Atlantis. Az európai fejlesztésű űrlabort február 10-én csatlakoztatják az űrállomáshoz, míg az Atlantis február 18-án tér vissza.

A Columbus nekünk magyaroknak is érdekes, mert a fedélzetére vitt egyik műszer segítségével öt űrhajóson magyar agykutatók által összeállított kísérleteket végeznek. A 128 csatornás EEG-készülékkel a komplex cselekvéseket szervező agyi terület zavarait vizsgálják, illetve a térbeli tájékozódás súlytalanságbeli változásának megfigyelését is elvégzik.



Az októberben kezdődő kísérletsorozatban részt vevő űrhajósok gyakorlásként először Kölnben, az európai kiképzőközpontban kipróbálják a kísérletet, felszállás előtt és visszatérés után pedig a Moszkva-közeli Csillagvárosban kerül sor a kontrollkísérletekre.

Az MTA szakemberei szerint a kísérletek egyik "mellékterméke" lehet annak a pontosabb megismerése, hogy az alvás- vagy oxigénhiányban szenvedők (magas hegyen dolgozók, asztmások) hogyan reagálnak váratlan helyzetekben - olvasható a lapban.

Az Egyesült Államok délkeleti részén átvonuló, pusztító tornádókat okozó hidegfront Florida irányába halad, s emiatt késhet az Atlantis űrsikló indítása. Az idei első űrrepülőgép-indítást csütörtökre tűzték ki. A floridai Kennedy űrrepülőtér vezetői csütörtök hajnalban az időjárási helyzettől függően döntenek arról, hogy megkezdjék-e az Atlantis üzemanyagtartályainak feltöltését a közép-európai idő szerint 20.45-re tervezett starthoz. Meteorológusok szerdai előrejelzése szerint az indításnak 30 százalék az esélye. A tornádók több mint 50 emberéletet követeltek Tennessee, Arkasas, Kentucky és Alabama szövetségi államokban. A hidegfront várhatóan megszelídül, mire Floridába elér, de a hideg légáramlat esőzést, sűrű felhőzetet, sőt villámlást okozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását