2024. április 29. - Péter

Izraeli vezetőt kapnak a csehek

Elijahu Inbal, a nemzetközi zenei körökben nagy tekintélynek és elismertségnek örvendő izraeli karmester lesz 2009 őszétől a Cseh Filharmónia vezető karmestere. Ezt a tisztséget Zdenek Mácal cseh karmestertől veszi át. Inbal Prágába érkezéséig ez a poszt
2008. február 7. csütörtök 07:59 - Hírextra

Václav Riedlbauch, a nagyhírű Cseh Filharmónia vezérigazgatója szerdán Prágában újságíróknak azt mondta, hogy azért esett a választás az izraeli karmesterre, mert megfelelő cseh karmestert nem sikerült találni. Az egyetlen szóba jöhető cseh karmester, Jirí Belohlávek több évre le van szerződve.
A vezérigazgató elismerte, hogy a februárban a 72. életévébe lépő Inbal szerződtetése csak átmeneti megoldás. Az izraeli karmester korábban gyakori vendége volt a cseh zenei pódiumoknak, s ezért is vállalta el ezt a feladatot.

"Inbal valóban nagyon jó karmester. Ennek ellenére úgy vélem, hogy a Cseh Filharmóniának minél hamarabb olyan személyiséget kell találnia, aki fiatalabb és hosszabb távlatban tud dolgozni a zenekarral" - kommentálta Inbal megválasztását Petr Veber ismert cseh muzikológus. Hasonló véleményt fogalmaztak meg más szakértők is.

"Inkább egy fiatalabb karmestert látnék a Cseh Filharmónia élén. Inbal kétségtelenül rendkívül érdekes személyiség, de kora miatt csak étmeneti, s nem pedig hosszabb lélegzetű megoldás lehet" - állítja Jindrich Bálek zenekritikus.

Több évtizedes karrierje során Inbal szorosan együttműködött a müncheni és a hamburgi operákkal, a Veronai Arénával és néhány más nemzetközi hírű zenei fesztivállal. Sikerrel szerepelt Párizsban és Zürichben is. Tavaly januártól a velencei La Fenice színház zenei igazgatója, s áprilistól pedig a Tokióba teszi át székhelyét, ahol az ottani Fővárosi Zenekar vezető karmestere lesz. Onnan érkezik 2009-ben Prágába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását