2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szükség van a Feszty-körkép épületének felújítására

A Feszty-körkép megóvása érdekében szükség van a festménynek helyet adó épület felújítására, mivel a műalkotás épségének megőrzése rövid távon sem tűnik megoldottnak - hangsúlyozta a Magyar Restaurátorkamara elnöke, aki a kulturális tárca megbízásából a n
2008. február 6. szerda 17:10 - Hírextra

Szentkirályi Miklós azt követően nyilatkozott szerdán az MTI-nek, hogy előző nap megküldte jelentését a szaktárcának. Elmondta, hogy az épület esőzésekkor vagy hóolvadáskor folyamatosan beázik, és a kondenzvíz-kicsapódás további károkat okoz.

Szerencsére ez idáig a képet csak egy helyen érte a víz, s ez nem okozott komolyabb károsodást, a festmény előtti diorámán (terepasztalon) azonban mintegy tucatnyi helyen figyelhető meg beázás nyoma - tette hozzá a szakember.

Mint arra rámutatott, a víz mellett veszélyt jelent az is, hogy az épületben viszonylag meleg van - az átlaghőmérséklet 18-20 fok - és magas a páratartalom, ami kedvez a gombák szaporodásának. Ha a tetőszerkezet elkezd gombásodni, a fertőzés hamar átterjedhet a festményre, ami óriási károkat okozhat - mutatott rá Szentkirályi Miklós.

A szakember szerint szükség lenne arra, hogy egy restaurátor folyamatosan ellenőrizze a körkép állapotát, és a felújításkor megtervezze az alkotás védelmét.

A magyarok bejövetele címet viselő körképet, amely Feszty Árpád festőművész vezetésével neves alkotók - köztük Medgyánszky László - közreműködésével készült, 1894-ben láthatta először a közönség. A honfoglalást megörökítő alkotás a második világháború során megrongálódott, helyreállítása - melyet egy lengyel restaurátorcsoport végzett - 1991-ben kezdődött el. 1995-től az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő attrakciója.

Horváth Gábor, a park igazgatója 2007 tavaszán jelentette be, hogy a Feszty-körkép épülete felújításra szorul, a tetőzet nagyon rossz állapotban van, s egy vihar bármelyik pillanatban tönkreteheti. A tetőszerkezet felújítása 200 millió forintba kerülne, az ehhez szükséges forrásokat az intézmény azonban nem tudja egymaga előteremteni. A megyei önkormányzatok tavaly szeptember végén döntöttek arról, hogy alapítványt hoznak létre a Feszty-körkép megmentésére és az emlékpark fejlesztésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását